fredag 29 mars 2024

inloggad som

Skarpt läge för forskningsavknoppning i Malmö

Medeonbolaget Ebba Biotech lanserar en ny typ av reagens med breda användningsområden inom till exempel Azheimers sjukdom, bakterieinfektioner, och skogsindustrin.

Reagensen är baserad på en speciell substans som tillverkades kemiskt första gången av Peter Nilsson, professor vid Linköpings universitet. Den består av molekyler som kan skräddarsys för att binda till specifika målmolekyler. Varje reagens avger specifika fluorescerande signaler när den bundit till sin målmolekyl. Detektion och kvantifiering av målmolekylerna sker med fluorescensmikroskopi när det gäller vävnadsprover och ytor, samt med spektrofotometeri vid vätskeprov.

Bolagets första produkt lanserades för ungefär ett år sedan. Den kan påvisa proteinaggregat i kroppsvävnadsprov – aggregat som uppstår vid exempelvis Alzheimers sjukdom.

Ebba Biotech säljer även reagens som binder till målmolekyler som finns i den biofilm som bakterier bildar när de växer på ytor. Produkten är tänkt att användas inom forskning och i vården, där den kan upptäcka kraftig bakterieväxt på olika ytor, som katetrar, implantat, sår och liknande.

– Vårt biofilmreagens används i forskning kring bland annat antibiotikaresistens. Biofilmer kan skydda bakterier, som då överlever antibiotikabehandling och blir resistenta, säger Susanne Löffler, produktchef på Ebba Biotech och forskare vid Karolinska institutet.

En tredje produkt ska lanseras i år och riktas mot forskning inom växter och förnyelsebara material. Denna produkt har även industriell tillämpning inom pappersmassaindustrin.

Ebba Biotech är en forskningsavknoppning från Stockholm vars kommersiella del finns på Medeon i Malmö. Bolaget bildades 2015 av Agneta Richter-Dahlfors, professor vid Karolinska institutet och bolagets vd, tillsammans med medarbetare vid KI, Linköpings universitet och KTH.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Ebba Biotech lanserar en ny typ av reagens med breda användningsområden inom till exempel Azheimers sjukdom, bakterieinfektioner, och skogsindustrin. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]