torsdag 18 april 2024

inloggad som

Ägarna garanterar nyemission för Greenleaf Medical

Inom kort avslutas Greenleaf Medicals rekonstruktion. Lundabolaget kommer då få en kapitalinjektion på 30-40 miljoner kronor, uppger storägaren Stefan Wilhelmson för Rapidus.

Det var i höstas som Stefan Wilhelmson, tidigare delägare i livsmedelsbolaget Kung Markatta, kom in i Greenleaf Medical när gamla och nya ägare sköt till sex miljoner kronor för att säkra bolagets drift under rekonstruktionen.

Bolaget har nu gjort ett omtag och knutit avtal med stora aktörer inom kosttillskott, bland andra Vitamin Shoppe i USA samt Holista i Australien, Nya Zeeland och Indonesien. Dessutom har bolaget fått ny styrelse och en ny vd är på ingång, som ska vara placerad i Lund.

Greenleafs produkt Appethyl bygger på forskning av professor Charlotte Erlandson Albertson och Per-Åke Albertsson vid Lunds universitet. Forskarduons bolag Thylabisco licensierar ut rättigheterna till Greenleaf Medical. Substanserna framställs ur spenat och ska ge minskat sockerberoende och bättre ämnesomsättning. Charlotte Erlandson Albertson är fortsatt verksam i forskningen som är förlagd till Medicon Village. Appethyl finns som kapslar och pulver att blanda i dryck och mat. Tillverkningen sker i USA.

– Den nye vd:n kommer till ett företag med goda förutsättningar. Den planerade nyemissionen blir garanterad av befintliga ägare och kommer göra bolaget skuldfritt och ge stark likviditet. Vi har flera riktigt stora kunder, och förhandlar bland annat med stora bolag i Tyskland och Sverige, säger Stefan Wilhelmson till Rapidus.

Han har nu tagit plats i styrelsen tillsammans med Hans Dyster-Aas, som tidigare var verksam i Carnegie och äger Gleerups, samt Christer Köhler, före detta forskningschef vid Astra Zeneca. Ledamot sedan tidigare är Martin Schalling professor på Karolinska Institutet.

Greenleaf Medical sysselsätter en handfull anställda. Ägare är bland andra Ulf Söderberg, tidigare vd och delägare i hälsokostleverantören Bringwell, Curt Bergfors som äger Max hamburgerkedja, Stefan Wilhelmson, Hans Dyster-Aas samt ett par investerare från Polen och England.

De senaste tillgängliga siffrorna för Greenleaf Medical är från 2015 då bolaget gick back med -38 miljoner kronor och hade en nettoomsättning på 9 miljoner.

Elisabet Ottosson

Inom kort avslutas Greenleaf Medicals rekonstruktion. Lundabolaget kommer då få en kapitalinjektion på 30-40 miljoner kronor, uppger storägaren Stefan Wilhelmson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.