torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Momsändring ger danskt konferenstryck i Sverige

Med billig svensk krona och halverad krogmoms ser sydsvenska event- och konferensarrangörer sin chans att locka danskar över Sundet för att hålla möten och konferenser. Ett förtydligande av de statliga upphandlingsreglerna gör även statliga bolag till lovligt byte.

Statens Inkøb, en myndighet under finansministeriet som sköter gemensamma statliga inköp av allt från kulspetspennor till vakttjänster, har i dag bara danska konferensarrangörer i listan som de statliga bolagen har att utgå ifrån. Men på en direkt fråga från Rapidus preciserar Mads Plesner Leck Larsen, fullmäktige i Statens Inkøb, reglerna för inköp av konferenstjänster.

— Statliga institutioner är förpliktade att hålla sig inom Statens Inkøbs ramavtal om konferensfaciliteter i Danmark. Men förpliktelsen omfattar inte konferenser som hålls utanför Danmark, säger han till Rapidus. 

Svenska konferensarrangörer har nu börjat rikta in sig på den danska marknaden, som blivit än lättare att bearbeta efter nyår, då restaurangmomsen sänktes i Sverige. I dagarna har branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare uppvaktat Skatteverket för att momssänkningen ska gälla för hela konferensverksamheten. SHR menar att dagens tolkning lämnar öppet för kryphål, där konferensen exempelvis sägs sluta klockan 18, varefter middag tar vid — till 12 procents moms.

— Vi tycker att Skatteverket gör en feltolkning. Vi vill hellre undgå byråkratin som gränsdragningarna innebär och låta 12 procents moms gälla på helheten, säger SHR:s branschekonom Björn Arnek till Rapidus.

Svenska Möten, som marknadsför möten och konferenser i Sydsverige, har liksom flera enskilda arrangörer översatt sin sajt till danska.

I Danmark har branschorganisationerna Meeting Professionals International och Horesta uttryckt oro över moms- och valutadopad konkurrens från Sydsverige. Øresundsbrokonsortiet underblåser däremot elden med specialerbjudanden från exempelvis Tomarps Gårdshotell, Hotel Erikslund och Marieholms Gästgivaregård, riktade till presumtiva konferensbesökare.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Med billig svensk krona och halverad krogmoms ser sydsvenska event- och konferensarrangörer sin chans att locka danskar över Sundet för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.