Patentbranschen är i kraftig förändring. Lågkonjunktur och nya lagar pressar immaterialrättsbolagen och flera byråer i regionen har tvingats banta.
Det är nu ett år sedan den så kallade Londonöverenskommelsen trädde i kraft. Den innebär att patentdokument inte längre behöver översättas i sin helhet, vilket haft stor inverkan på branschen. Bedömare menar att nästan tio procent av patentbyråernas intäkter sopades bort i ett svep.
— Branschen i Sverige har förlorat åtminstone 150 miljoner kronor i årliga intäkter på Londonöverenskommelsen, säger Awapatents VD Magnus Hallin.
Vinnare är innovationsföretagen, som får sina patent betydligt billigare. I de fjorton europeiska länder som undertecknat avtalet behöver numera bara själva patentkravet översättas till det lokala språket, och inte som tidigare en lång beskrivning av patentet.
Från Awapatents huvudkontor i Malmö såg Magnus Hallin omsättningen falla från 456 miljoner kronor till 438 miljoner ifjol. Vinsten ökade, men Magnus Hallin fick ändå nyligen banta personalstyrkan med totalt femton tjänster. Trots det välkomnar han de nya reglerna och den omstrukturering branschen är inne i.
— Vi får mer kvalificerade uppdrag, exempelvis rådgivning runt immaterialrätt, säger Magnus Hallin.
Köpenhamnsbaserade Zacco har minskat personalen med tio procent till 362 heltidstjänster. Filialen i Malmö har dock sluppit undan nedskärningar. Koncernen omsatte ifjol över 730 miljoner svenska kronor. Sälj- och marknadschefen Carl Thorfinn ser också trenden mot mer kvalificerade uppdrag. Han menar till och med att det nu blivit svårt att hitta personal med rätt kompetens.
Stockholmsbaserade Brann har dragit ner med tre anställda i Lund i år, vilket motsvarar cirka en tredjedel av personalen där. VD Anders Ekman, som också är ordförande för branschorganisationen Sepaf, vill inte ge några siffror för fjolåret men säger att försäljningen ligger nära den året innan på 157 miljoner kronor.
Lilla Ström & Gulliksson i Malmö ser en prispress på de översättningsjobb som finns kvar efter Londonöverenskommelsen. Bolaget växte ändå ifjol och har nyanställt, enligt grundaren Jonas Gulliksson.
Albihns backade under första kvartalet 2009 jämfört med samma tid ifjol. Enligt regionchefen Peggy Bengtsson handlade det om en nedgång på knappt tio procent, på grund av färre översättningsjobb och svagare konjunktur. Organisationen har bantats, men även här klarade sig Malmö.
Bilden som framträder i Rapidus rundringning är tydlig: Framtiden innebär mer avancerad rådgivning, men mindre administrativa uppdrag.
— Branschen har varit extremt orienterad kring teknik och administration. Nu måste immaterialrättsfrågor in i företagens affärsutveckling och strategiska planering, säger Anders Ekman på Brann.
Kristian Svensson