onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Bröderna Granlunds miljoner ska ta pej utomlands

Strax innan sommaren fick Malmöbaserade pej in 4,9 miljoner kronor för att ta sin teknik för mobila beställningar till restauranger och sportarenor utanför Sverige. Rapidus kan i dag berätta att de tre medieskygga bröderna Granlund, arvtagare till skånska miljardkoncernen Volito, gått in som nya delägare.

Brödratrion, som är söner till Volitos grundare Karl-Axel Granlund, står för fyra miljoner kronor i emissionen, visar dokument som Rapidus tagit del av. Karl-Fredrik Granlund går samtidigt in som ny ledamot i styrelsen.

Victor Sandberg, som är vd och grundare av pej, vill själv inte ge några detaljer om emissionen men säger sig vara nöjd med att ha fått in en ny delägare. I kundlistan har pej bland andra Malmö Arena, Stureplansgruppen Arena Catering och en handfull restauranger i bland annat Stockholm och Norrköping. Men hittills handlar det enbart om svenska aktörer.

– Med pengarna ska vi skala upp bolaget, få en starkare marknadsposition och närma oss de övriga nordiska länderna, säger Victor Sandberg till Rapidus.

Malmöbolagets app används för att beställa och förbereda betalningen i mobilen. Den färdiga maten och drycken hämtas sedan ut i kassan, exempelvis i pausen i en hockeymatch, eller levereras till bordet i en restaurang.

Tekniken använder de kretsar för radiokommunikation med Bluetooth low energy som i princip alla mobiler är utrustade med i dag för att avgöra var användaren är och därmed visa rätt meny.

Hamburgerrestaurangen Surf Shack i Malmö var en av de först att använda tekniken och enligt Victor Sandberg sker i dag 20-25 procent av alla deras beställningar och betalningar med hjälp av pejs app.

– De som betalat på detta sätt en gång återkommer ofta, säger han.

För Volito-sfären blir pej den tredje likartade investeringen på några år efter Malmöbaserade YouCruit och spelbolaget Midnight Hub. Precis som tidigare sker satsningen formellt via Pamtrima Aviation, ett systerbolag till Volito.

Även fyra existerande delägare är med i pejs emission: Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson och grundare Paul Cronholm, Skånska Byggvarors tidigare vd Anders Blomqvist samt Björn Andersson, senior partner på patentbyrån Ström & Gulliksson.

I dag har pej en handfull anställda i Malmö och Stockholm. Enligt Victor Sandberg ser omsättningen ut att landa på några hundra tusen kronor i år. Han uppger att bolaget har affärer på gång med tre olika restaurangkedjor, varav en ska bli den andra svenska kedjan, efter Pinchos, där all beställning sker med mobilen.

Erik Olausson

Strax innan sommaren fick Malmöbaserade pej in 4,9 miljoner kronor för att ta sin teknik för mobila beställningar till restauranger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.