onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Bröderna Granlunds miljoner ska ta pej utomlands

Strax innan sommaren fick Malmöbaserade pej in 4,9 miljoner kronor för att ta sin teknik för mobila beställningar till restauranger och sportarenor utanför Sverige. Rapidus kan i dag berätta att de tre medieskygga bröderna Granlund, arvtagare till skånska miljardkoncernen Volito, gått in som nya delägare.

Brödratrion, som är söner till Volitos grundare Karl-Axel Granlund, står för fyra miljoner kronor i emissionen, visar dokument som Rapidus tagit del av. Karl-Fredrik Granlund går samtidigt in som ny ledamot i styrelsen.

Victor Sandberg, som är vd och grundare av pej, vill själv inte ge några detaljer om emissionen men säger sig vara nöjd med att ha fått in en ny delägare. I kundlistan har pej bland andra Malmö Arena, Stureplansgruppen Arena Catering och en handfull restauranger i bland annat Stockholm och Norrköping. Men hittills handlar det enbart om svenska aktörer.

– Med pengarna ska vi skala upp bolaget, få en starkare marknadsposition och närma oss de övriga nordiska länderna, säger Victor Sandberg till Rapidus.

Malmöbolagets app används för att beställa och förbereda betalningen i mobilen. Den färdiga maten och drycken hämtas sedan ut i kassan, exempelvis i pausen i en hockeymatch, eller levereras till bordet i en restaurang.

Tekniken använder de kretsar för radiokommunikation med Bluetooth low energy som i princip alla mobiler är utrustade med i dag för att avgöra var användaren är och därmed visa rätt meny.

Hamburgerrestaurangen Surf Shack i Malmö var en av de först att använda tekniken och enligt Victor Sandberg sker i dag 20-25 procent av alla deras beställningar och betalningar med hjälp av pejs app.

– De som betalat på detta sätt en gång återkommer ofta, säger han.

För Volito-sfären blir pej den tredje likartade investeringen på några år efter Malmöbaserade YouCruit och spelbolaget Midnight Hub. Precis som tidigare sker satsningen formellt via Pamtrima Aviation, ett systerbolag till Volito.

Även fyra existerande delägare är med i pejs emission: Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson och grundare Paul Cronholm, Skånska Byggvarors tidigare vd Anders Blomqvist samt Björn Andersson, senior partner på patentbyrån Ström & Gulliksson.

I dag har pej en handfull anställda i Malmö och Stockholm. Enligt Victor Sandberg ser omsättningen ut att landa på några hundra tusen kronor i år. Han uppger att bolaget har affärer på gång med tre olika restaurangkedjor, varav en ska bli den andra svenska kedjan, efter Pinchos, där all beställning sker med mobilen.

Erik Olausson

Strax innan sommaren fick Malmöbaserade pej in 4,9 miljoner kronor för att ta sin teknik för mobila beställningar till restauranger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.