söndag 3 december 2023

inloggad som

Bröderna Granlunds miljoner ska ta pej utomlands

Strax innan sommaren fick Malmöbaserade pej in 4,9 miljoner kronor för att ta sin teknik för mobila beställningar till restauranger och sportarenor utanför Sverige. Rapidus kan i dag berätta att de tre medieskygga bröderna Granlund, arvtagare till skånska miljardkoncernen Volito, gått in som nya delägare.

Brödratrion, som är söner till Volitos grundare Karl-Axel Granlund, står för fyra miljoner kronor i emissionen, visar dokument som Rapidus tagit del av. Karl-Fredrik Granlund går samtidigt in som ny ledamot i styrelsen.

Victor Sandberg, som är vd och grundare av pej, vill själv inte ge några detaljer om emissionen men säger sig vara nöjd med att ha fått in en ny delägare. I kundlistan har pej bland andra Malmö Arena, Stureplansgruppen Arena Catering och en handfull restauranger i bland annat Stockholm och Norrköping. Men hittills handlar det enbart om svenska aktörer.

– Med pengarna ska vi skala upp bolaget, få en starkare marknadsposition och närma oss de övriga nordiska länderna, säger Victor Sandberg till Rapidus.

Malmöbolagets app används för att beställa och förbereda betalningen i mobilen. Den färdiga maten och drycken hämtas sedan ut i kassan, exempelvis i pausen i en hockeymatch, eller levereras till bordet i en restaurang.

Tekniken använder de kretsar för radiokommunikation med Bluetooth low energy som i princip alla mobiler är utrustade med i dag för att avgöra var användaren är och därmed visa rätt meny.

Hamburgerrestaurangen Surf Shack i Malmö var en av de först att använda tekniken och enligt Victor Sandberg sker i dag 20-25 procent av alla deras beställningar och betalningar med hjälp av pejs app.

– De som betalat på detta sätt en gång återkommer ofta, säger han.

För Volito-sfären blir pej den tredje likartade investeringen på några år efter Malmöbaserade YouCruit och spelbolaget Midnight Hub. Precis som tidigare sker satsningen formellt via Pamtrima Aviation, ett systerbolag till Volito.

Även fyra existerande delägare är med i pejs emission: Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson och grundare Paul Cronholm, Skånska Byggvarors tidigare vd Anders Blomqvist samt Björn Andersson, senior partner på patentbyrån Ström & Gulliksson.

I dag har pej en handfull anställda i Malmö och Stockholm. Enligt Victor Sandberg ser omsättningen ut att landa på några hundra tusen kronor i år. Han uppger att bolaget har affärer på gång med tre olika restaurangkedjor, varav en ska bli den andra svenska kedjan, efter Pinchos, där all beställning sker med mobilen.

Erik Olausson

Strax innan sommaren fick Malmöbaserade pej in 4,9 miljoner kronor för att ta sin teknik för mobila beställningar till restauranger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad