Filippa Reinfeldts tid som sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting gick knappast obemärkt förbi. I dag har hon nästan lagt politiken bakom sig och ägnar sig istället åt sin chefspost på Wallenbergägda vårdföretaget Aleris.
På Aleris är hon affärsutvecklare samt talesperson för bolagets public affairs. Vad är public affairs? undrar Jan Wifstrand som ställer frågorna på frukostmötet.
– Jag jobbar egentligen inte aktivt med public affairs frågor gentemot samhällsaktörer, det har vi andra duktiga som gör. Utan jag jobbar med de frågorna i koncernledningen. Jag berättar för de som undrar vilka tidpunkter på året det är lämpligt att prata om vissa saker. Just nu tillexempel kanske det inte är lämpligt att störa politiker, för det är inte det de är upptagna med just nu. Eller att det kan vara klokt ibland att förse beslutsfattare och andra samhällsaktörer med underlag som de kan behöva för sina diskussioner eller debatter som pågår.
Aleris omsätter strax under 10 miljarder kronor och har knappt 10.000 anställda. Bolaget sysslar med äldre- och sjukvård, men även flyktingmottagande, något som granskats hårt av Svenska Dagbladet.
– Alla verksamheter som jobbar med skattemedel ska granskas, och det är klart att medborgarna ska veta vad de får för sina skattepengar, och det här är väl ett utmärkt sätt att journalist och andra gör ordentliga granskningar och genomlysningar på verksamheter, kommenterar Filippa Reinfeldt.
Under åren som sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting initierade Filippa Reinfeldt Vårdval Stockholm. Modellen innebär fri etablering för vårdcentraler samt att mottagningarna får ersättning per kundbesök. Även i detta arbete granskades hon hårt av medierna.
– Jag jobbade fruktansvärt mycket de åren. Halvårsvis åt jag frukost, lunch och middag på kontoret med mina medarbetare. Baksidan med den typen av uppdrag är att man vaknar kvart över fem, halv sex och går snabbt igenom alla tidningar för att avgöra om man kommer kunna arbeta eller om det blir en dag med krishantering.
I dag sitter hon i kommunfullmäktige i Täby kommun, vid sidan av arbetet på Aleris.
Handen på hjärtat, Filippa Reinfeldt, hur kul är jobbet på Aleris jämfört med den politiska hetluften? frågar Jan Wifstrand.
– Kul… det är ett ganska svårt ord. Det är klart jag tyckte det var roligt. Båda rollerna har sin tjusningar och jag tycker fortfarande att det här är superspännande och jätteintressant. Det finns vissa delar av politiken som jag saknar, och alltid kommer att sakna. Sedan finns det mycket annat om jag slipper. Det finns plus och minus.
År 2012 stod det klart att Filippa Reinfeldt och dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt skulle skiljas. Under perioden som statsministerfru utvecklade Filippa logistiska färdigheter.
– Den tiden lärde mig att allting i livet inte går att planera. Egentligen tror jag att det jag lärde mig allra bäst var just det här med schemaläggning och att vara väldigt tuff i min engen planering för mig och familjen runtomkring. Jag brukar säga att jag nog skulle kunna blir logistikchef för vilket företag om helst, så det lärde jag mig.
En paparazzibild på Filippa och Fredrik Reinfeldt tillsammans med sina barn under en derby match mellan Djurgården och AIK 2011 visas på projektorn under frukostmötet. Utan att egentligen ha något favoritlag sa Filippa alltid till sina barn att hon hejade på AIK.
– Jag tänkte så här, att har man en pappa som gärna tar med sig Djurgårdsfana när han åker på match så gäller det att berätta för barnen att det finns valfrihet även inom detta område.
Under sitt sommarprat i Sveriges Radio 2007 spelade Filippa Reinfeldt två låtar som spelades upp under frukostmötet. De symboliserar två händelser som påverkat Filippa mycket. Den första var bortgången av hennes syster, som gick bort som ettåring.
– Den enkla uppmaningen då var att skaffa ett barn till, ett kärleksbarn och försöka glömma. Det gjorde mina föräldrar och det blev jag. Det är klart at det har påverkat mig enormt mycket. Ibland så har jag funderat över hur det påverkat mina äldre syskon, de fanns kanske en lucka för mig att ta plats i.
Filippa växte upp som näst yngst i en syskonskara av fem. Med en juridikutbildad mor och en far som var sjöofficer samt lärare på militärhögskolan diskuterades ofta samhällsfrågor kring köksbordet.
– Är man många runt köksordet gäller det att vara snabb i replikerna och komma med smarta inlägg för att kunna ta plats. När man är näst yngst i en syskonskara och två föräldrar och alla pratar, då gäller det att vinna de här diskussionerna genom att kanske inte vara mest högjud utan snarare tvista till det lite. Så jag försökte lyssna till de andra och sedan vinna debatten genom att använda deras argument fast vända på det istället. Det var nog en ganska bra debattskola för mig.
Text: Emly Binks
Bild: Kristoffer Lindblad
Magnus Nordin, Sparbanken Skåne; Sven Fehrm | Natalia Brewelius och Christer Hellström, Lunds hälsabutik; Karin Eidewall, Sparbanken Skåne |
Stefan Dahlin, EY; Håkan Wallberg, Orango; Kristian Svensson, Sparbanken Skåne | Suzanne Richter, Sten K Johnssons stiftelse; Lars Israelsson, A2G |
Johan Ny, NY Consulting; Håkan Nelson, Nelicon | Linda Lundin, Valida Advokatbyrå, Erik Olausson, Rapidus |
Olle Berglind, Byggnads AB Tornhem; Martin Terins, Sensor Detect | Tom Lövstad, management Partner; Maria Swärd, Byggnads AB Tornhem |
Lennart Bengtsson, Ahrens; Mats Hägerfors, Brygghuset Finn | Anders Dellson, |