Cross Technology laddar för expansion

Lundabolaget Cross Technology Solutions, som utvecklar e-hälsoplattformen LifePod, stänger en av två planerade finansieringsrundor till sommaren – och de två miljoner euro som efterfrågats är nu garanterade. Detta efter att plattformen nyss tilldelats CE-märkning. Andra rundan öppnar redan i höst och väntas landa på tre miljoner euro.

– Pengarna kommer gå till att fortsatt driva bolaget och nya kundsamarbeten är på tapeten, men några detaljer kan jag inte avslöja just nu, säger Thomas Wiklund, styrelseordförande på Cross Technology till Rapidus.

På samma gång har bolaget fått en färsk CE-märkning av klass II a, något som varit minst sagt efterlängtat, enligt företagets vd Thomas Bergqwist.

– Vi har hela tiden legat i framkant när det kommer till vår mjukvaruprodukt. När det kommer till CE-märkningen så har vi gått igenom många steg och kliniska studier och är nu äntligen i mål. För oss betyder det att vi kan nå utanför Europa och för användarna betyder det att fler patienter får tillgång till LifePod. Det här är en jättegrej för oss, vi är väldigt stolta, säger Thomas Bergqwist.

LifePod är en e-hälsoplattform för distanssjukvård av långvariga eller kroniska sjukdomar som kräver kontinuerlig uppföljning. Den identifierar och prioriterar de mest vårdbehövande patienterna och ska underlätta för både vårdgivare och vårdtagare.

– Tjänsten kan ses som en ledstång för patienten att hålla sig i och skapar struktur för användaren, beroende på behov. Tekniken kan exempelvis hjälpa patienter att sänka blodtrycket genom att ge diverse tips och råd. En stor fördel med LifePod är att man går från en kalenderstyrd vård till en behovsstyrd vård, säger Thomas Bergqwist.

Nästa steg blir expansion och siktet är inställt på USA.

– Vi väntar tills pandemin har klingat av och håller under tiden på att förbereda för att ta klivet över Atlanten inom de närmsta åren.

Julia Eriksson

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: