Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Före årsskiftet ska Lundabolagets vattenreningsteknik sättas i produktion.
Under våren planerar Watersprint en nyemission för att kunna finansiera produktionen av 1.000 stycken Dis4tap, som deras vattenreningsteknik kallas.
Nytillträdde vd:n Anders Ruland, med bakgrund i Ericsson-sfären, berättar att patentet som ligger till grund för Watersprints produkt förenar UV-teknik med nanoteknik. Bolaget rodde strax innan årsskiftet hem ett Vinnovaprojekt som sträcker sig året ut, värt två miljoner kronor.
— Nästa steg är tester i labb och i skarpt läge ute hos kund. Vi räknar med att starta en 0-serie efter sommaren och att gå i volymproduktion före jul, säger Anders Ruland.
Dis4tap renar vatten med en LED-genererad UV-desinfektion. Till skillnad från konkurrenterna används en diod istället för lysrör, vilket gör tekniken både energisnålare och så liten att den ryms under en diskbänk.
Målgruppen är i inledningsskedet restauranger och konferenscenter i Sverige som vill förbättra sin vattenkvalitet, men också sjukhus och äldreboenden. På sikt ser Ruland stor potential på asiatiska marknader.
— I Kina finns 100 miljoner medelklasskineser som vill ha rent vatten i kranen, men som inte har det. Indien och Turkiet är liknade marknader, säger Ruland.
Bakom Watersprint står, förutom Montelius och Wingren, Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid LTH och forskningschef på Sydvatten samt Ola Hansson, civilingenjör och tidigare global utvecklingschef på Kemira.
Jennie Lorentsson