fredag 29 mars 2024

inloggad som

Miljöteknikbolag plockar vd från Ericssonsfären

Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska platschef Tord Wingren. Före årsskiftet ska Lundabolagets vattenreningsteknik sättas i produktion.

Under våren planerar Watersprint en nyemission för att kunna finansiera produktionen av 1.000 stycken Dis4tap, som deras vattenreningsteknik kallas.

Nytillträdde vd:n Anders Ruland, med bakgrund i Ericsson-sfären, berättar att patentet som ligger till grund för Watersprints produkt förenar UV-teknik med nanoteknik. Bolaget rodde strax innan årsskiftet hem ett Vinnovaprojekt som sträcker sig året ut, värt två miljoner kronor.

— Nästa steg är tester i labb och i skarpt läge ute hos kund. Vi räknar med att starta en 0-serie efter sommaren och att gå i volymproduktion före jul, säger Anders Ruland.

Dis4tap renar vatten med en LED-genererad UV-desinfektion. Till skillnad från konkurrenterna används en diod istället för lysrör, vilket gör tekniken både energisnålare och så liten att den ryms under en diskbänk.

Målgruppen är i inledningsskedet restauranger och konferenscenter i Sverige som vill förbättra sin vattenkvalitet, men också sjukhus och äldreboenden. På sikt ser Ruland stor potential på asiatiska marknader.

AndersRuland_Foto— I Kina finns 100 miljoner medelklasskineser som vill ha rent vatten i kranen, men som inte har det. Indien och Turkiet är liknade marknader, säger Ruland.

Bakom Watersprint står, förutom Montelius och Wingren, Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid LTH och forskningschef på Sydvatten samt Ola Hansson, civilingenjör och tidigare global utvecklingschef på Kemira.

Jennie Lorentsson

Med en ny vd på plats lämnar innovationsbolaget Watersprint snart prototypstadiet. Bland ägarna syns nanoteknologiprofessorn Lars Montelius och Huaweis skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]