fredag 22 november 2024

inloggad som

Bioprocess Control satsar på egna instrument

En pressad biogasmarknad har gjort att Lundabaserade Bioprocess Control valt att ta ett steg tillbaka i jakten på kundprojekt för att istället fokusera på att utveckla egna standardiserade instrument. Senaste halvåret har bolaget utökat produktlistan från ett till fem instrument, som alla används för att optimera och kontrollera biogasprocesser.

Instrumenten ska öka Bioprocess Controls kapacitet vad gäller att hantera många kundprojekt men det finns också en marknad för instrumenten i sig, uppger Jing Liu, bolagets chef och medgrundare. Den första produkten, ett on-line-instrument för analys av biogas, lanserades för fyra år sedan och används för att testa potentialen hos olika material att kunna bilda metangas.

Hittills har bolaget haft ett par hundra kunder, merparten internationella i framförallt Europa. Instrumenten tillverkas i Sverige.

Jing Liu uppskattar att verksamheten i år kommer att ge positivt resultat, vilket i så fall blir tredje året i rad med plus på sista raden. 2012 var omsättningen 16 miljoner kronor och resultatet 1,2 miljoner kronor.

— Vi räknar med fortsatt ökad försäljning kommande år. Hur mycket vi ökar beror bland annat på den politiska situationen och tillväxten i industrin för förnybar energi, men kanske 20 procent tillväxt per år, säger Jing Liu.

Bioprocess Control startades 2006 och har sex anställda i Lund, tre i Kina samt ett femtontal distributörer i olika länder. Jing Liu och tre andra medgrundare äger knappt hälften av aktierna. Största enskilda ägare är holländska DSM med 28 procent. Bland övriga ägare finns Lunds universitets holdingbolag Luis och två affärsänglar.

Elisabet Ottosson

En pressad biogasmarknad har gjort att Lundabaserade Bioprocess Control valt att ta ett steg tillbaka i jakten på kundprojekt för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.