tisdag 5 december 2023

inloggad som

Bioprocess Control satsar på egna instrument

En pressad biogasmarknad har gjort att Lundabaserade Bioprocess Control valt att ta ett steg tillbaka i jakten på kundprojekt för att istället fokusera på att utveckla egna standardiserade instrument. Senaste halvåret har bolaget utökat produktlistan från ett till fem instrument, som alla används för att optimera och kontrollera biogasprocesser.

Instrumenten ska öka Bioprocess Controls kapacitet vad gäller att hantera många kundprojekt men det finns också en marknad för instrumenten i sig, uppger Jing Liu, bolagets chef och medgrundare. Den första produkten, ett on-line-instrument för analys av biogas, lanserades för fyra år sedan och används för att testa potentialen hos olika material att kunna bilda metangas.

Hittills har bolaget haft ett par hundra kunder, merparten internationella i framförallt Europa. Instrumenten tillverkas i Sverige.

Jing Liu uppskattar att verksamheten i år kommer att ge positivt resultat, vilket i så fall blir tredje året i rad med plus på sista raden. 2012 var omsättningen 16 miljoner kronor och resultatet 1,2 miljoner kronor.

— Vi räknar med fortsatt ökad försäljning kommande år. Hur mycket vi ökar beror bland annat på den politiska situationen och tillväxten i industrin för förnybar energi, men kanske 20 procent tillväxt per år, säger Jing Liu.

Bioprocess Control startades 2006 och har sex anställda i Lund, tre i Kina samt ett femtontal distributörer i olika länder. Jing Liu och tre andra medgrundare äger knappt hälften av aktierna. Största enskilda ägare är holländska DSM med 28 procent. Bland övriga ägare finns Lunds universitets holdingbolag Luis och två affärsänglar.

Elisabet Ottosson

En pressad biogasmarknad har gjort att Lundabaserade Bioprocess Control valt att ta ett steg tillbaka i jakten på kundprojekt för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.