söndag 24 november 2024

inloggad som

Huggsexa om skånsk teknik — här är nästa uppköp

Kort sagt: Det är högsäsong för uppköp av skånska teknikföretag. Senaste månadernas spektakulära affärer har mycket gemensamt — och med avstamp i det listar Rapidus fem heta kandidater till nästa storaffär, samt ett par spännande bubblare.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Finanskrisen innebar närmast dödläge på förvärvsfronten, men andra halvåret i fjol lossnade det rejält. Tunga industriella aktörer med pengar på fickan slantade upp för både små och stora teknikbolag. Några snabba exempel:

* Haldex Traction i Landskrona såldes till amerikanska BorgWarner för 1,4 miljarder kronor. Bolaget utvecklar system för fyrhjulsdrift och är uppbyggt kring ett patent som Haldex köpte loss 1992. Vid förvärvet i december hade verksamheten 330 anställda.

* TAT köptes av RIM för drygt 800 miljoner kronor. Tekniken ska nu bland annat användas i läsplattor.

* För bara en dryg vecka sedan såldes Jolife till Medtronic i en affär värd flera hundra miljoner kronor. Medtronics dotterbolag har länge fungerat som distributör för Jolifes hjärtmassagemaskin Lucas.

* Polar Rose gick till Apple. Kanske får vi se tekniken för digital ansiktsigenkänning i nästa Iphone? Köpeskillingen uppges ligga på knappt 30 miljoner dollar.

* Även om konjunkturen släpar efter på danska sidan Sundet har det även där gjorts spännande förvärv. I höstas tog Silicon Valley-baserade SuccessFactors över Epista Software, med ett system för kalkyler och analyser i datormolnet.

Med undantag för börsnoterade Haldex har säljarna i samtliga dessa fall dominerats av riskkapitalbolag och grundare. Det är inte att sticka ut hakan särskilt långt att förutspå fler liknande affärer framöver. Därför går Rapidus ett steg längre och listar här en handfull konkreta kandidater till nästa uppköp.

Vi har fokuserat på skånsk teknik som kan locka industriella köpare och lämnar tänkbara strukturaffärer inom konsult- och patentbranschen åt sidan, liksom mer eller mindre sannolika noteringar av Gambro, Thule och Hilding Anders.

1) Scalado, Lund. Grundat 2000. Har blivit stora på mjukvara för bildhantering i mobiler. Omsättningen ökar och i senaste registrerade bokslutet låg vinstmarginalen på 20 procent. Bland ägarna märks Industrifonden och danska NorthCap Partners som varit inne i bolaget i åtta respektive sex år. Tänkbara köpare är alla större företag inom hemelektronik där snabb bildvisning är viktig. Liksom i fallet TAT kan mjukvaran nämligen användas till mycket annat än bara telefoner.

2) FlatFrog, Lund. Grundat 2007. Sysslar med stora tryckkänsliga bildskärmar. Har uppbackning från såväl grundaren Christer Fåhraeus som riskkapitalbolagen Sunstone Capital och Invus samt engelska teknikbolaget Promethean. Smartphones lärde oss använda pekskärmar och via läsplattor tas tekniken vidare till allt större displayer. FlatFrog kommer troligen samarbeta med distributörer eller andra skärmtillverkare när det närmar sig lansering, men en köpare till hela rasket är också möjlig.

3) BoneSupport, Lund. Grundat 1999. Utvecklar syntetisk benmassa som kan sprutas direkt in i sköra skelettdelar. Dubblade omsättningen i fjol efter marknadsgodkännande i USA och Europa. Renodlar nu verksamheten i och med att Ultrazonix är på väg att knoppas av. Ägare är bland annat HealthCap och InnovationsKapital. Liksom för Jolife och FlatFrog kräver produkten fysisk distribution, vilket kan vara kostsamt. En etablerad spelare med finansiella muskler och inarbetade distributionskanaler skulle lätt kunna inlemma BoneSupport. 

4) Neo Technology, Malmö. Grundat 2007. Jobbar med så kallade grafdatabaser, baserade på öppen källkod. Istället för tabeller lagras datan i grafnätverk, vilket ger snabbbare åtkomst i många tillämpningar. Riskkapital kommer från Sunstone och Conor Venture. I styrelsen sitter Nikolaj Nyholm, ex-VD i Polar Rose som även satt i styrelsen för Epista i Köpenhamn och har lång erfarenhet av att bygga bolag för uppköp.

5) Cognimatics, Lund. Grundat 2003. Växer starkt i kölvattnet efter Axis. Har utvecklat mjukvara för personräkning i den digitala videoströmmen. VD Rikard Berthilsson kommer från Matematikcentrum vid Lunds universitet och var en av grundarna till Decuma, som 2004 såldes till kanadensiska Zi. Till skillnad från den resan är Cognimatics byggt utan riskkapital, vilket förvisso talar emot ett uppköp inom snar framtid. Men kanske öppnar Axis själv plånboken?

Rapidus redaktion vill i sammanhanget också lyfta fram två bubblare:

* Bambuser. Superhajpat bolag utan tydlig affärsmodell. Sysslar med direktsändning av mobilvideo via webben.

* Airsonett. Har utvecklat en luftdusch som placeras över sängen hos astmapatienter. Första kunderna är på plats. Fragmenterad ägarbild med både små och stora investerare.

Hur det verkligen blir kommer framtiden att utvisa. Vi lovar att hålla örat tätt mot marken, även fortsättningsvis!

Kort sagt: Det är högsäsong för uppköp av skånska teknikföretag. Senaste månadernas spektakulära affärer har mycket gemensamt — och med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?