torsdag 25 april 2024

inloggad som

Huggsexa om skånsk teknik — här är nästa uppköp

Kort sagt: Det är högsäsong för uppköp av skånska teknikföretag. Senaste månadernas spektakulära affärer har mycket gemensamt — och med avstamp i det listar Rapidus fem heta kandidater till nästa storaffär, samt ett par spännande bubblare.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Finanskrisen innebar närmast dödläge på förvärvsfronten, men andra halvåret i fjol lossnade det rejält. Tunga industriella aktörer med pengar på fickan slantade upp för både små och stora teknikbolag. Några snabba exempel:

* Haldex Traction i Landskrona såldes till amerikanska BorgWarner för 1,4 miljarder kronor. Bolaget utvecklar system för fyrhjulsdrift och är uppbyggt kring ett patent som Haldex köpte loss 1992. Vid förvärvet i december hade verksamheten 330 anställda.

* TAT köptes av RIM för drygt 800 miljoner kronor. Tekniken ska nu bland annat användas i läsplattor.

* För bara en dryg vecka sedan såldes Jolife till Medtronic i en affär värd flera hundra miljoner kronor. Medtronics dotterbolag har länge fungerat som distributör för Jolifes hjärtmassagemaskin Lucas.

* Polar Rose gick till Apple. Kanske får vi se tekniken för digital ansiktsigenkänning i nästa Iphone? Köpeskillingen uppges ligga på knappt 30 miljoner dollar.

* Även om konjunkturen släpar efter på danska sidan Sundet har det även där gjorts spännande förvärv. I höstas tog Silicon Valley-baserade SuccessFactors över Epista Software, med ett system för kalkyler och analyser i datormolnet.

Med undantag för börsnoterade Haldex har säljarna i samtliga dessa fall dominerats av riskkapitalbolag och grundare. Det är inte att sticka ut hakan särskilt långt att förutspå fler liknande affärer framöver. Därför går Rapidus ett steg längre och listar här en handfull konkreta kandidater till nästa uppköp.

Vi har fokuserat på skånsk teknik som kan locka industriella köpare och lämnar tänkbara strukturaffärer inom konsult- och patentbranschen åt sidan, liksom mer eller mindre sannolika noteringar av Gambro, Thule och Hilding Anders.

1) Scalado, Lund. Grundat 2000. Har blivit stora på mjukvara för bildhantering i mobiler. Omsättningen ökar och i senaste registrerade bokslutet låg vinstmarginalen på 20 procent. Bland ägarna märks Industrifonden och danska NorthCap Partners som varit inne i bolaget i åtta respektive sex år. Tänkbara köpare är alla större företag inom hemelektronik där snabb bildvisning är viktig. Liksom i fallet TAT kan mjukvaran nämligen användas till mycket annat än bara telefoner.

2) FlatFrog, Lund. Grundat 2007. Sysslar med stora tryckkänsliga bildskärmar. Har uppbackning från såväl grundaren Christer Fåhraeus som riskkapitalbolagen Sunstone Capital och Invus samt engelska teknikbolaget Promethean. Smartphones lärde oss använda pekskärmar och via läsplattor tas tekniken vidare till allt större displayer. FlatFrog kommer troligen samarbeta med distributörer eller andra skärmtillverkare när det närmar sig lansering, men en köpare till hela rasket är också möjlig.

3) BoneSupport, Lund. Grundat 1999. Utvecklar syntetisk benmassa som kan sprutas direkt in i sköra skelettdelar. Dubblade omsättningen i fjol efter marknadsgodkännande i USA och Europa. Renodlar nu verksamheten i och med att Ultrazonix är på väg att knoppas av. Ägare är bland annat HealthCap och InnovationsKapital. Liksom för Jolife och FlatFrog kräver produkten fysisk distribution, vilket kan vara kostsamt. En etablerad spelare med finansiella muskler och inarbetade distributionskanaler skulle lätt kunna inlemma BoneSupport. 

4) Neo Technology, Malmö. Grundat 2007. Jobbar med så kallade grafdatabaser, baserade på öppen källkod. Istället för tabeller lagras datan i grafnätverk, vilket ger snabbbare åtkomst i många tillämpningar. Riskkapital kommer från Sunstone och Conor Venture. I styrelsen sitter Nikolaj Nyholm, ex-VD i Polar Rose som även satt i styrelsen för Epista i Köpenhamn och har lång erfarenhet av att bygga bolag för uppköp.

5) Cognimatics, Lund. Grundat 2003. Växer starkt i kölvattnet efter Axis. Har utvecklat mjukvara för personräkning i den digitala videoströmmen. VD Rikard Berthilsson kommer från Matematikcentrum vid Lunds universitet och var en av grundarna till Decuma, som 2004 såldes till kanadensiska Zi. Till skillnad från den resan är Cognimatics byggt utan riskkapital, vilket förvisso talar emot ett uppköp inom snar framtid. Men kanske öppnar Axis själv plånboken?

Rapidus redaktion vill i sammanhanget också lyfta fram två bubblare:

* Bambuser. Superhajpat bolag utan tydlig affärsmodell. Sysslar med direktsändning av mobilvideo via webben.

* Airsonett. Har utvecklat en luftdusch som placeras över sängen hos astmapatienter. Första kunderna är på plats. Fragmenterad ägarbild med både små och stora investerare.

Hur det verkligen blir kommer framtiden att utvisa. Vi lovar att hålla örat tätt mot marken, även fortsättningsvis!

Kort sagt: Det är högsäsong för uppköp av skånska teknikföretag. Senaste månadernas spektakulära affärer har mycket gemensamt — och med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.