söndag 24 november 2024

inloggad som

18 miljoner till Krinova för vatteninnovationer

Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad leder ett projekt som beviljats 18 miljoner kronor från EU:s Interreg South Baltic-fond. Målet är att utveckla ny teknik som kan bidra till en renare Östersjö.

Det ska ske genom att använda den nya testbädden WISA, Water Innovation System Amplifier, som Krinova utvecklat i samarbete med bland annat Kristianstad kommun och Region Skåne, med medel från EU:s regionala utvecklingsfond.

Testbädden använder offentlig vattenrelaterad infrastruktur, exempelvis kommunala reningsverket i Kristianstad, Åhus hamn, badhus och Vattenriket. I dessa miljöer kan bolag – via Krinova –utveckla, testa och experimentera med innovationer som kan lösa olika vattenutmaningar som dessa verksamheter har.

– Vår roll är att vara spindeln i nätet. Vi synliggör och paketerar olika problem som behöver hanteras och forskningen bakom. Sedan bjuder vi in företag att utveckla nya lösningar i en verklig miljö som utgör testbädden, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd på Krinova.

I det aktuella Interreg-projektet är en av huvudutmaningarna att lösa hantering av bulkprodukter. Det är produkter som fraktas utan sluten förpackning, som exempelvis gödsel och andra jordbruksprodukter, som ofta ger ifrån sig partiklar vid avlastning som sedan går ut i dagvattnet.

– Åhus hamn ligger jättelångt fram i att lasta och lossa bulk. I grannländerna pratar man ofta om ton som rinner ut i vattnet, i Åhus pratar man om kilon. Men finns ändå utrymme för förbättring och framför allt att samarbeta med andra hamnar och exportera nya lösningar, säger Charlotte Lorentz Hjorth.

Partners i projektet är Åhus Hamn, EU-kontoret Skåne Nordost, Klaipeda University och Gdansk University of Technology – med tillhörande hamnar i Klaipeda, Gdansk och Gdynia. Projektet ska till en början pågå i tre år.

Emiliano Strauss

Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad leder ett projekt som beviljats 18 miljoner kronor från EU:s Interreg South Baltic-fond. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.