onsdag 24 juli 2024

inloggad som

18 miljoner till Krinova för vatteninnovationer

Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad leder ett projekt som beviljats 18 miljoner kronor från EU:s Interreg South Baltic-fond. Målet är att utveckla ny teknik som kan bidra till en renare Östersjö.

Det ska ske genom att använda den nya testbädden WISA, Water Innovation System Amplifier, som Krinova utvecklat i samarbete med bland annat Kristianstad kommun och Region Skåne, med medel från EU:s regionala utvecklingsfond.

Testbädden använder offentlig vattenrelaterad infrastruktur, exempelvis kommunala reningsverket i Kristianstad, Åhus hamn, badhus och Vattenriket. I dessa miljöer kan bolag – via Krinova –utveckla, testa och experimentera med innovationer som kan lösa olika vattenutmaningar som dessa verksamheter har.

– Vår roll är att vara spindeln i nätet. Vi synliggör och paketerar olika problem som behöver hanteras och forskningen bakom. Sedan bjuder vi in företag att utveckla nya lösningar i en verklig miljö som utgör testbädden, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd på Krinova.

I det aktuella Interreg-projektet är en av huvudutmaningarna att lösa hantering av bulkprodukter. Det är produkter som fraktas utan sluten förpackning, som exempelvis gödsel och andra jordbruksprodukter, som ofta ger ifrån sig partiklar vid avlastning som sedan går ut i dagvattnet.

– Åhus hamn ligger jättelångt fram i att lasta och lossa bulk. I grannländerna pratar man ofta om ton som rinner ut i vattnet, i Åhus pratar man om kilon. Men finns ändå utrymme för förbättring och framför allt att samarbeta med andra hamnar och exportera nya lösningar, säger Charlotte Lorentz Hjorth.

Partners i projektet är Åhus Hamn, EU-kontoret Skåne Nordost, Klaipeda University och Gdansk University of Technology – med tillhörande hamnar i Klaipeda, Gdansk och Gdynia. Projektet ska till en början pågå i tre år.

Emiliano Strauss

Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad leder ett projekt som beviljats 18 miljoner kronor från EU:s Interreg South Baltic-fond. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt. 

  • ”Vi gör kalkylerad förlust”

    Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.

  • Skånskt svampläder söker affärsänglar

    Med hjälp av svampar ska Micovation omvandla bryggeriavfall till billigt och miljövänligt läder. Nu söker grundarna affärsänglar med kontakter inom textil- och modebranschen.