tisdag 23 april 2024

inloggad som

18 miljoner till Krinova för vatteninnovationer

Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad leder ett projekt som beviljats 18 miljoner kronor från EU:s Interreg South Baltic-fond. Målet är att utveckla ny teknik som kan bidra till en renare Östersjö.

Det ska ske genom att använda den nya testbädden WISA, Water Innovation System Amplifier, som Krinova utvecklat i samarbete med bland annat Kristianstad kommun och Region Skåne, med medel från EU:s regionala utvecklingsfond.

Testbädden använder offentlig vattenrelaterad infrastruktur, exempelvis kommunala reningsverket i Kristianstad, Åhus hamn, badhus och Vattenriket. I dessa miljöer kan bolag – via Krinova –utveckla, testa och experimentera med innovationer som kan lösa olika vattenutmaningar som dessa verksamheter har.

– Vår roll är att vara spindeln i nätet. Vi synliggör och paketerar olika problem som behöver hanteras och forskningen bakom. Sedan bjuder vi in företag att utveckla nya lösningar i en verklig miljö som utgör testbädden, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd på Krinova.

I det aktuella Interreg-projektet är en av huvudutmaningarna att lösa hantering av bulkprodukter. Det är produkter som fraktas utan sluten förpackning, som exempelvis gödsel och andra jordbruksprodukter, som ofta ger ifrån sig partiklar vid avlastning som sedan går ut i dagvattnet.

– Åhus hamn ligger jättelångt fram i att lasta och lossa bulk. I grannländerna pratar man ofta om ton som rinner ut i vattnet, i Åhus pratar man om kilon. Men finns ändå utrymme för förbättring och framför allt att samarbeta med andra hamnar och exportera nya lösningar, säger Charlotte Lorentz Hjorth.

Partners i projektet är Åhus Hamn, EU-kontoret Skåne Nordost, Klaipeda University och Gdansk University of Technology – med tillhörande hamnar i Klaipeda, Gdansk och Gdynia. Projektet ska till en början pågå i tre år.

Emiliano Strauss

Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad leder ett projekt som beviljats 18 miljoner kronor från EU:s Interreg South Baltic-fond. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad