fredag 22 november 2024

inloggad som

Analys: Valberedningen har blivit valbeställningen

Kort sagt: Malmö FF:s val av ny ordförande har lett till en engagerad debatt sedan jag riktade kritik i en debattartikel. Men problemet med valberedningar som inte tar sitt jobb på fullt allvar är inte unikt för MFF eller för idrottsvärlden, fenomenet finns också i näringslivet. Med lika allvarliga konsekvenser.

Av Jan Wifstrand, vd för Rapidus

I morgon håller Malmö FF årsmöte och väljer en ny ordförande, efter ett svagt genomfört förarbete i det tysta. Jag har i Sydsvenskan den 10 februari tydligt formulerat mina åsikter i just detta ärende. Artikeln har lästs av tiotusentals personer i print och på nätet.

Min debatt hör inte riktigt hemma i en nischad näringslivskanal som Rapidus. Däremot finns det principiella frågor som är relevanta att diskutera angående snabbväxande innovationsbolag likaväl som en framstående fotbollsorganisation som Malmö FF.

Det gäller valberedningar, hur de tillsätts och arbetar.

I en tankeväckande debattartikel i Dagens Industri den 15 februari skriver styrelserådgivaren Suzanne Sandler och forskaren Sophie Nachemson om angelägna förändringar för att professionalisera valberedningarna i våra börsbolag. En huvudpunkt är att överge den så kallade Q3-modellen, där de tre största aktieägarna i bolaget är de som bestämmer vem som utgör valberedning. I stället vill skribenterna ha systemet att det är årsstämman som ska utse valberedning, detta för att skapa ett starkare oberoende.

Man vill alltså närma sig just det system som är legio i föreningslivet, till exempel i Malmö FF! Så då är väl allt frid och fröjd med processerna kring vem som ska få hedersamma uppdrag i sådana styrelser framöver?

Tyvärr inte.

Stadgar är en sak, hur det fungerar i praktiken en helt annan. I åtskilliga börsbolag, tillväxtbolag eller fotbollsklubbar gäller det att sätta stopp för den rundgång av makt som präglar till exempel Malmö FF.

Medan det på papperet alltså är årsstämman som med ett ja utser valberedningens ledamöter, en eller flera i taget, kommer förslagen nästan alltid ursprungligen från styrelsen. Så styrelsen föreslår valberedning, valberedning föreslår styrelse och styrelse föreslår valberedning i en evighetsprocess av ryggdunkande vänligheter. Aktieägare eller medlemmar i fotbollsklubben sitter på läktaren utan verklig chans att påverka.

I morgon, fredag, följer ett nytt exempel på dessa ibland lätt farsartade, skenbart demokratiska val. En mötesordförande ber om nomineringar till valberedningen. En i förväg vidtalad person i auditoriet poppar upp som skjuten ur en kanon och har ett färdigt förslag, som egentligen kommer från styrelsen. Allt är preparerat och stämmodeltagarna saknar reell insikt om hur detta gått till.

Pang, så är det klubbat och klart. Och så fortsätter evighetsprocessen.

En valberedning behöver ledamöter med bred erfarenhet från olika branscher, stora nätverk, bra kunskaper om bolaget/föreningen och stark integritet gentemot styrelsen i samma organisation.Det är inte detaljkunskaper om offsideregeln som behövs, det handlar om ledarskap i stora organisationer.

Så med detta tillämpat, hur skulle en valberedning i till exempel Malmö FF se ut, i stället för den kvartett styrelsevänner som nu sitter? (Varav en är försvarare i rätten för kriminella personer som allvarligt skadat Malmö FF:s anseende…bara en sådan absurd detalj. Delikatessjäv, skulle en toppjurist kalla det.)

Carina Brorman, för inte så längesedan den första kvinnan i historien i MFF:s styrelse, är en perfekt lämpad person. Tanja Jibrandt, rekryteringsexpert hos Alumni, platsar bättre än alla i dagens herrkvartett och behärskar hur man analyserar kriterier och formar team. Eva Östling, före detta vd för Visita, har den djupa kunskapen om Sveriges snabbast växande näring, besöksindustrin, där Malmö FF delvis verkar.

Och varför inte Hamdija Jusufagic, System Verifications? Han är en dynamisk företrädare för det nya innovativa Malmö, en visionär och kreativ företagare.

Vill du ha fler exempel på utmärkt lämpade personer, följ med in till Rapidus på LinkedIn eller Facebook, så droppar jag några till!

I mindre, publika bolag, i en rad organisationer men också i vissa stora börsbolag brister processen när kompetensen i styrelsen ska säkras. Kompisklubben slår ut kompetensen. Valberedningen har blivit valbeställningen. Du som har inflytande, förändra detta nu, för aktieägarnas och medlemmarnas skull.

 

 

 

 

 

 

 

Kort sagt: Malmö FF:s val av ny ordförande har lett till en engagerad debatt sedan jag riktade kritik i en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

    Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
    Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.