tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Från storm till krasch för Maersk

|  
|  

Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för tre veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

En klippa inom dansk företagsekonomi, rederiet Maersk, har gjort en vändning det senaste året – åt fel håll. Det kommer att ta flera år att rätta till, enligt Nordnets danska investeringsekonom Per Hansen.

Maersk redovisade en rekordvinst för 2022 på 203 miljarder danska kronor. Aktien stod på topp. Men nu är nästan två tredjedelar av det aktievärdet borta.

Från en kurs på över 24.000 danska kronor per aktie vid toppen 2022 har aktien rasat till runt 9.000 danska kronor. Tidvis har den legat ännu lägre. Maersk ligger nu i botten av C25-indexet över ledande danska aktier, vilket är unikt.

Olyckorna har kommit slag i slag för Maersk de senaste månaderna.

I december 2023 tappade ett Maersk-fartyg 46 containrar överbord under en storm. De var bland annat fyllda med kylskåp, skor och plastpåsar med sprutor som sedermera flöt upp på danska stränder.

Maersk gjorde sedan marknaden besviken med en dålig prognos för 2024. Bolaget var tvunget att bromsa ett ambitiöst återköp av aktier eftersom det blev för dyrt.

Och i slutet av mars inträffade den ödesdigra kraschen då ett fartyg chartrat av Maersk körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore, USA. Kollisionen fick aktien att falla med 6 procent.

Per Hansen på Nordnet i Danmark följer Maersk-aktien på nära håll och manar till lugn, då det är ett robust bolag.

– Maersk är inte i trubbel, de har bara fattat dåliga beslut, säger Per Hansen till Rapidus.

Han ser hopp för bolaget, men först under de kommande åren.

– Man kan nog säga att 2024 kommer att vara utmanande. Och så hoppas vi att 2025 blir lite bättre och att 2026 innebär en vändning. På kort sikt utmanas Maersk av försvagade ekonomier vilket innebär att fler fartyg som saknar något att segla med.

Per Hansen ser Maersks utmaningar i tre steg. Men det inkluderar inte förlorade containrar eller brokollisioner.

Under 2021 och 2022 hade Maersk rekordresultat. Det innebar överinvesteringar i fartyg. De levereras kommande år när fraktpriserna har sjunkit. Maersk har 700 fartyg. De närmaste åren levereras mer än 20 metanoldrivna fartyg.

Den andra utmaningen är att varuvolymen minskar när Europa har lägre tillväxt. Därför kan Maersk inte vara säkra på att containrarna kommer att fyllas.

För det tredje finns det dåliga förväntningar på årsredovisningen den 2 maj. Bland annat för att Maersk har avtal om fraktpriser som gällde före den 7 oktober, då kriget mellan Israel och Gaza bröt ut.

– Maersk har mycket att stå emot med, det är en utmanande tid, konkluderar Per Hansen.

Rapidus har sökt Maersk som avstår att kommentera.

Keld Broksø

Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Move by Bike får förlängd frist

    Tingsrätten förlänger rekonstruktionen i det noterade Malmöbolaget Move by Bike. Som ett led i processen tar bolaget in nya pengar i en riktad emission.

  • Move by Bike tvingas till rekonstruktion

    Det noterade Malmöbolaget Move by Bike ansöker om rekonstruktion. Beskedet kommer efter en längre tids finansiella problem.

  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Djupdykning för Sturup

    Trafiken på Malmö Airport fortsätter att gå ned. Nya siffror från Swedavia för februari visar att den skånska flygplatsen går sämst i landet. Så här mycket faller trafiken.

  • Sturups minskning tillfällig

    Svenska medier larmade nyligen om att inrikesflygandet minskade under november. Rapidus har tittat närmare på statistiken från Malmö Airport, som bland annat sänktes av affärsresandets svaga utveckling.

  • Danska politiker vill flytta SAS

    Danska politiker vill flytta SAS huvudkontor till Köpenhamn. Det visar en rundringning som Rapidus gjort bland Folketingets näringspolitiska talespersoner.

  • Vingligt i Move By Bike

    Move By Bike köper konkurrent och avvärjer det akuta konkurshotet.

  • Lejonkulan: Kan Elonroad etablera standard för elvägar?

    – Ambition har en prislapp, säger Elonroads vd Karing Ebbinghuas som söker 100 Mkr i riskkapital.

  • Grönt fartyg banar väg för svensk metanol

    Maersks första gröna containerfartyg har nyligen döpts i Köpenhamn. Det förväntas bli en game changer för produktion av metanol i både Danmark och Sverige.