lördag 23 november 2024

inloggad som

Öresundsklustret dammas av med vind och väte

Kort sagt: Utan att märka det håller vi på att få ett Öresundskluster för vindkraft och vätgas – ett utan namn, form och struktur. Väte och vind är på väg upp i de stora ligorna, men vem tar bollen? Helst innan andra kluster springer iväg med den.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Precis utanför Öresundsregionens fönster håller en ny industri på att växa till en jätte. Om vi hade följt klusterambitionerna från invigningen av Öresundsbron så hade vi i dag snabbt startat ett samarbete för forskare, företag och nätverk – liknande vad MVA (Medicon Valley Alliance) är för life science. Bortsett från ett fåtal Interreg-projekt så har corona, tristess och ny skräck för öppna gränser stoppat uppenbara initiativ. Detta är vad som händer utanför fönstret:

Utanför Malmö finns nu Sveriges största havsbaserade vindkraftsverk med stora möjligheter att byggas ut, bland annat i området Grundet Sjollen. Öresund har bland de bästa förutsättningarna i världen för havsvindkraft: Låg salthalt i vattnet, bra bottenförhållanden och stora hamnar i Copenhagen Malmö Port samt enkla anslutningar till elnätet på land. Den senaste prognosen från Svensk Vindenergi visar att vindkraften inom några år blir Sveriges näst största energikälla. Sedan 2017 har över 100 miljarder kronor investerats svensk vindkraft. Och den växer som mest i södra Sverige.

På danska sidan av sundet finns nya planer för områdena Aflandshage och Nordre Flindt. Aflandshages vindkraftspark ska omfatta mellan 25 och 63 vindkraftsverk till havs i Öresund. Varje kraftverk ska bli upp till 220 meter högt. Dessutom omfattar planen för Nordre Flints vindkraftspark mellan 16 och 40 halvkraftverk – också med en höjd på 220 meter. Förstudier sker också öster om Saltholm i Öresund med 17 kvadrakilometer potentiellt område för havsvindkraft. Avståndet från kusten till närmaste kraftverk blir åtta kilometer.

På Vodroffsvej 59 i Frederiksberg mitt i Köpenhamn har två viktiga danska branschorgansationer sina adresser. Deras mål hänger ihop: Wind Denmark (med jättar som Vestas, Ørsted och Siemens Gamesa bland sina 2.700 medlemmar) och Brintbranschen.

Väte (brint på danska) är viktigt då el från bland annat vindkraft kan lagras genom att omvandlas till vätgas. Vätgasen används i bränsleceller som producerar ny el i bland annat lastbilar och bussar. Eller så kan vätet blandas med kväve och bli ammoniak, som också kan användas som bränsle. Till sist kan väte blandas med koldioxid från skorstenar och bli metanol till bland annat flygbränsle. En teknologisk kapplöpning som Öresundsregionen kan ta ledartröjan i.

Lägg till att danska energi- och transportjättar bygger en jättefabrik för vätgas nära Köpenhamn för ett tvåsiffrigt miljardbelopp. Det ger synergier i Sverige. Bland annat eftersom Vätgas Sverige är projektledare för Nordic Hydrogen Corridor (NHC), en EU-finansierad satsning på nya infrastrukturer för vätgaslösningar. Och Vätgas Sverige i Göteborg har ju flera sydsvenska medlemmar.

I Danmark går också utvecklingen fort. Danska forskare fick bara i mars 37 miljoner danska kronor från EU för att ta fram hållbart flygbränsle från koldioxid och vätgas. Dessutom gick den danska regeringen i mars in i ett EU-samarbete, IPCEI, om vätgas och bidrog med 77,6 miljoner danska kronor.

När vi snart återupptäcker nordisk passfrihet och tar bort gränsrestriktionerna kommer det att hjälpa ett samarbete som kan starta nu. Kom ihåg att Nordens statsministrar redan 2019 uttalade att Norden ska vara ”världens mest integrerade och hållbara region” före 2030. Utvecklingen inom vindenergi och vätgas kan också ske i ljuset av en ny Öresundsorganisation som kan ge både namn och funktion åt ett nytt kluster. Greater Copenhagen, Öresunds tre regioner, Köpenhamn och Malmö – var finns ni?

Kort sagt: Utan att märka det håller vi på att få ett Öresundskluster för vindkraft och vätgas – ett utan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.