lördag 7 september 2024

inloggad som

Bildreferat: Välkomna till Helsingborg!

Klicka här för att se mingelbilder från eventet. 

Äntligen var det dags att inviga Rapidus Efter Jobbet i Helsingborg. Efter 20 års bevakning av näringslivet i Öresund och över 100 anordnade evenemang var det hög tid rikta fokus mot nordväst. Och vem bättre att ha med sig som partner och värd än 172 år gamla Helsingborgs Handelsförening?

Mötet ägde, liksom de flesta av föreningens evenemang, rum i Restaurang Gastro på Järnvägsgatan som erbjöd trerättersmiddag efter intervjuerna på scen.

Kvällen blev också startskottet för Rapidus utökade bevakning i staden, med en ny Helsingborgsredaktör som på plats presenterades för både kollegor och framtida intervjupersoner. Pernilla Gudmundsson tjuvstartar på posten innan årsskiftet och 2020 är satsningen i gång på allvar.

– Vi har länge haft efterfrågan på att bli bättre på Helsingborg, vi har ju nästan bara koncentrerat oss på Malmö, Lund och vissa utvalda delar från Köpenhamn. Men nu tyckte vi det var dags att göra en ansträngning för Helsingborg, sa Rapidus vd och grundare Jan Wifstrand.

Därför var det självklart att kvällens hedersgäster skulle vara inte en eller två, utan tre personer med nära anknytning till Helsingborg: Peter Borgman från JS Energi, Amanda Larsson från Färsking och Martin Persson från Chocolatte.

Utöver kärleken för staden har trion något annat gemensamt. 2015 nådde de alla en viktig milstolpe i sina respektive karriärer som förändrade mycket i deras liv. Amanda Larsson var då 17 år och besviken över att ”bara” ha kammat hem en andraplats i SM i Ung företagsamhet. Ungefär samtidigt firade Martin Persson ett guld från International Chocolatte Awards, som brukar kallas VM i choklad. För Peter Borgman handlade dock inte året om medaljer, utan 2015 var året då han beslutade sig för att lämna IT-sektorn och i stället satsa på värmepumpar.

– Jag visste absolut inget om värmepumpar, men det var ju också en del av utmaningen. Det kändes som rätt läge och vi hittade en lucka i marknaden när vi upptäckte att det inte fanns någon e-handel för reservdelar, sa Peter Borgman.

Liknande luckor fick också övriga två att satsa fullt ut på sina idéer. Martin Persson upplevde att det saknades premium-produkter inom choklad, finare praliner och chokladkakor med starkare hantverk än Aladdin eller schweizernöt.

På samma sätt upptäckte Amanda Larsson och hennes dåvarande skolkamrater att det inte fanns nyttig mat som marknadsfördes mot barn. Därför skapade Färsking en först granola riktad till barn och nyligen lanserade de sin andra produkt, en smoothie med havrebas.

– Det är jättesvårt att säga hur lanseringen gått, det är för tidigt att säga. Men det känns väldigt bra och vi har delat ut 130.000 smoothies, sa Amanda Larsson.

Duon bakom Färsking kan vara de yngsta personerna någonsin att ha produkter på matjättarnas hyllor. I år når bolaget en omsättning på runt 10 miljoner kronor och målet är att fortsätta växa expansivt. När Amanda Larsson sedan berättade att de håller på att ta in 10 miljoner kronor, varav 6,5 är säkrade, förvandlades några av åhörarnas pupiller till dollartecken.

JS Energi har nyligen också fixat finansiering och sålt 20 procent av bolaget till IT-entreprenören Nicolas Hassbjer. Målet är nu att omsätta 100 miljoner kronor 2022.

Utfrågningen av trion avslutades med vad som varit svårast under deras respektive resor som entreprenörer.

– Svårast för mig har varit att lämna över ansvar och att inte veta allt som händer överallt, svarade Peter Borgman

– Jag har haft svårt att avsluta grejer och inte hoppa på alla bollar. Jag håller också med Peter om det svårt att släppa kontrollen, med det är en förutsättning för att andra runtomkring ska ha möjlighet att växa, sa Martin Persson.

Amanda Larsson har ännu inte behövt släppa kontrollen, men hon har haft andra svårigheter.

– Svårast var i början att få det att gå runt. Det var mycket jobb och i långa perioder svårt att ta ut lön. Samtidigt kunde jag varje gång jag loggade in i sociala medier se hur alla mina vänner och bekanta åkte på Asien-resor och njöt, sa hon.

Efter Wifstrands sedvanliga presentutdelning avslutades Rapidus premiärkväll i Helsingborg. Därmed har också startskottet gått för Rapidus satsning i staden som länge välkomnat oss. Nu välkomnar Rapidus Helsingborg till sin ordinarie bevakning!

Klicka här för att se mingelbilder från eventet.  Äntligen var det dags att inviga Rapidus Efter Jobbet i Helsingborg. Efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.