tisdag 5 december 2023

inloggad som

Bildreferat: Välkomna till Helsingborg!

Klicka här för att se mingelbilder från eventet. 

Äntligen var det dags att inviga Rapidus Efter Jobbet i Helsingborg. Efter 20 års bevakning av näringslivet i Öresund och över 100 anordnade evenemang var det hög tid rikta fokus mot nordväst. Och vem bättre att ha med sig som partner och värd än 172 år gamla Helsingborgs Handelsförening?

Mötet ägde, liksom de flesta av föreningens evenemang, rum i Restaurang Gastro på Järnvägsgatan som erbjöd trerättersmiddag efter intervjuerna på scen.

Kvällen blev också startskottet för Rapidus utökade bevakning i staden, med en ny Helsingborgsredaktör som på plats presenterades för både kollegor och framtida intervjupersoner. Pernilla Gudmundsson tjuvstartar på posten innan årsskiftet och 2020 är satsningen i gång på allvar.

– Vi har länge haft efterfrågan på att bli bättre på Helsingborg, vi har ju nästan bara koncentrerat oss på Malmö, Lund och vissa utvalda delar från Köpenhamn. Men nu tyckte vi det var dags att göra en ansträngning för Helsingborg, sa Rapidus vd och grundare Jan Wifstrand.

Därför var det självklart att kvällens hedersgäster skulle vara inte en eller två, utan tre personer med nära anknytning till Helsingborg: Peter Borgman från JS Energi, Amanda Larsson från Färsking och Martin Persson från Chocolatte.

Utöver kärleken för staden har trion något annat gemensamt. 2015 nådde de alla en viktig milstolpe i sina respektive karriärer som förändrade mycket i deras liv. Amanda Larsson var då 17 år och besviken över att ”bara” ha kammat hem en andraplats i SM i Ung företagsamhet. Ungefär samtidigt firade Martin Persson ett guld från International Chocolatte Awards, som brukar kallas VM i choklad. För Peter Borgman handlade dock inte året om medaljer, utan 2015 var året då han beslutade sig för att lämna IT-sektorn och i stället satsa på värmepumpar.

– Jag visste absolut inget om värmepumpar, men det var ju också en del av utmaningen. Det kändes som rätt läge och vi hittade en lucka i marknaden när vi upptäckte att det inte fanns någon e-handel för reservdelar, sa Peter Borgman.

Liknande luckor fick också övriga två att satsa fullt ut på sina idéer. Martin Persson upplevde att det saknades premium-produkter inom choklad, finare praliner och chokladkakor med starkare hantverk än Aladdin eller schweizernöt.

På samma sätt upptäckte Amanda Larsson och hennes dåvarande skolkamrater att det inte fanns nyttig mat som marknadsfördes mot barn. Därför skapade Färsking en först granola riktad till barn och nyligen lanserade de sin andra produkt, en smoothie med havrebas.

– Det är jättesvårt att säga hur lanseringen gått, det är för tidigt att säga. Men det känns väldigt bra och vi har delat ut 130.000 smoothies, sa Amanda Larsson.

Duon bakom Färsking kan vara de yngsta personerna någonsin att ha produkter på matjättarnas hyllor. I år når bolaget en omsättning på runt 10 miljoner kronor och målet är att fortsätta växa expansivt. När Amanda Larsson sedan berättade att de håller på att ta in 10 miljoner kronor, varav 6,5 är säkrade, förvandlades några av åhörarnas pupiller till dollartecken.

JS Energi har nyligen också fixat finansiering och sålt 20 procent av bolaget till IT-entreprenören Nicolas Hassbjer. Målet är nu att omsätta 100 miljoner kronor 2022.

Utfrågningen av trion avslutades med vad som varit svårast under deras respektive resor som entreprenörer.

– Svårast för mig har varit att lämna över ansvar och att inte veta allt som händer överallt, svarade Peter Borgman

– Jag har haft svårt att avsluta grejer och inte hoppa på alla bollar. Jag håller också med Peter om det svårt att släppa kontrollen, med det är en förutsättning för att andra runtomkring ska ha möjlighet att växa, sa Martin Persson.

Amanda Larsson har ännu inte behövt släppa kontrollen, men hon har haft andra svårigheter.

– Svårast var i början att få det att gå runt. Det var mycket jobb och i långa perioder svårt att ta ut lön. Samtidigt kunde jag varje gång jag loggade in i sociala medier se hur alla mina vänner och bekanta åkte på Asien-resor och njöt, sa hon.

Efter Wifstrands sedvanliga presentutdelning avslutades Rapidus premiärkväll i Helsingborg. Därmed har också startskottet gått för Rapidus satsning i staden som länge välkomnat oss. Nu välkomnar Rapidus Helsingborg till sin ordinarie bevakning!

Klicka här för att se mingelbilder från eventet.  Äntligen var det dags att inviga Rapidus Efter Jobbet i Helsingborg. Efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.