onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Rapidus Popup: Lunds styrkor och framför allt svagheter

Castellum i Lund stod som värd för det allra första Rapidus Popup någonsin, konceptet som går ut på att vad som helst kan hända. Inte nog med att det var premiär för Rapidus Popup, det var också första gången som PwC, tillsammans med AWA och värden Castellum, medverkade som Rapidus partner.

–Ämnet är väldigt brett så det kan sluta hur som helst: Vi ska diskutera hur Lund egentligen mår, öppnade Jan Wifstrand, Rapidus grundare och ständige samtalsledare.

Till sin hjälp hade han personen som han själv tycker har Lunds finaste titel: övermarskalken Carin Brenner och Sydsvenskans förra Lundakrönikör Andreas Ekström. Båda kom snabbt in på det bristande självförtroendet i både Lund och hela Skåne.

–Universitetet är Nordens största och finaste, det måste tala med ett annat självförtroende och säga ”Flytta på er”, tyckte Andreas Ekström.

–Men om man säger till Lundaborna att det är första gången vi gör detta så säger de, nej, det gjordes minsann redan 1954 av min farfar. Man vet inte vad som är blygsamhet och vad som är dåligt självförtroende, fyllde Carin Brenner i.

Förhållandet till Malmö blev förstås ett samtalsämne, sådär 22 kilometer nordost om Lilla Torg. Återigen kom Lunds komplex på tal.

–Lund nöjer sig med att konkurrera med Malmö, men Malmö och Lund är tvillingstäder, ta bort åkermarken och småkommunerna emellan, föreslog Andreas Ekstöm.

–Du gillar inte Staffanstorp och Burlöv? högg Jan Wifstrand tillbaka

–Jag har inget emot dem, men kommungränserna är alldeles för många. Vi har 33 kommuner i Skåne. Bo Strömstedt skrev om den lundensiska sidoblicken. Går man på handboll så jublar man, men det är lite ironiskt ändå, förklarade sig Andreas Ekström.

Förvånansvärt nog var detta nära nog den enda kommentaren om handboll. Rapidus trogna besökare har annars vant sig vid att Jan Wifstrand tar varje chans att föra in alla samtal på just handboll. Handbollsfanatikerns enda offentliga kommentar om sporten denna dag var: “Lund är som Lugi, ganska bra men aldrig bäst”.

Temat för samtalet var officiellt Lunds styrkor, svagheter och möjligheter, men det var svagheterna som väckte det största engagemanget både på scenen och bland publiken. Även om trion på scen alla har tillräckligt starka Lundakopplingar för att kvalificera sig som Lundaprofiler så var det som att vrida på en kran när de fick möjligheten att gnälla av sig. Måhända har även de smittats av det dåliga självförtroendet och den ironiska blicken?

–Denna fina vördiga stad har en kloak som järnvägsstation! Det är passagerarmässigt landets tredje största station och knappt du kan få något att äta och knappt ta dig över gatan, dundrade Jan Wifstrand.

–Jag har lärt mig att tajma tågen, jag behöver aldrig vänta mer än 30 sekunder. Men ska man planera ett litet slybuskage i Lund så ska det överklagas. Jag har massor av åsikter om stadsplanering för jag vill vara en riktig Lundabo. Stan är full av experter på kollektivtrafik, kontrade Andreas Ekström.

–Vi får inte ihop staden. Vi skickade en enkät till 6.000 studenter och frågade bland annat om de var nöjda med boendet. Det var en som svarade ja, ingen annan tyckte att de bodde tillräckligt centralt. Vi bygger studentbostäder och sen gör vi inget annat, avrundade Carin Brenner.

Så hur mår egentligen Lund? Jotack, vädret var ju ganska vackert. Men det kunde vara bättre.

Niclas Lindstrand

Castellum i Lund stod som värd för det allra första Rapidus Popup någonsin, konceptet som går ut på att vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.