onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

I nästa våg kommer nyemissionerna

|  ,

Kort sagt: Efter en våg av börsintroduktioner pekar nu signaler mot ett minskat intresse att söka sig till listorna. Framöver handlar det i högre grad om att många av de redan noterade bolagen behöver mer kapital. Företagen måste då leva upp till tidigare löften. Men det räcker inte. Det krävs också att det goda börsklimatet håller i sig samt gärna också att företaget befinner sig inom ett hett område där det går att få draghjälp från framgångsrika branschkollegor.

Av Anders Haskel, Gästskribent

Rapidus presenterade igår data som visar att antalet Öresundsbolag som söker sig till börsen sjunkit rejält under 2018. Trenden är tydligast på den skånska sidan. Därmed följer de sydsvenska bolagen ett mönster som även kan skönjas nationellt, även om en stark höst kan komma att ändra på det.

Ett par siffror som speglar trenden är att Spotlight Stockmarket, tidigare Aktietorget, fått 14 nytillskott hittills i år. Vid samma tidpunkt i fjol hade 19 nya aktier noterats på handelsplatsen, som för övrigt växt till att omfatta närmare 200 företag.

Trenden är ännu tydligare på Stockholmsbörsens småbolagslista First North där det i grova drag handlar om en halvering av antalet företag som noterats hittills i år jämfört med samma period i fjol. Nedgången kan bero på tillfälligheter – men det är snarare så att någon form av mättnad börjar nås. Det börjar helt enkelt bli slut på bolag som håller tillräckligt hög kvalitet för en marknadsnotering.

Bland de befintliga bolagen ser antalet nyemissioner däremot ut att hålla sig konstant. På Spotlight är det i stort sett lika många företag som gått ut och bett sina aktieägare om nya pengar i år som det var vid samma tid i fjol.

Totalt handlar det om drygt 100 emissioner under 2017 och hittills under 2018. Några företag har varit ute och bett sina ägare om mer pengar vid mer än ett tillfälle, men i grova drag handlar det alltså om att vartannat Spotlight-bolag bett om nya pengar under den senaste 18-månadersperioden.

Sannolikheten att det ska bli avsevärt färre framöver är inte särskilt stor. Snarare gissar jag att antalet nyemissioner ökar ytterligare framöver. Skälet är att pengarna som många bolag tagit in i samband med de senaste årens många marknadsnoteringar helt enkelt är på väg att ta slut. Det finns också gott om exempel på unga bolag som underskattar kapitalbehovet.

Många företag på smålistorna är fortfarande i tidig fas och en databasgenomgång som jag gjorde nyligen visade att i runda tal 40 procent av alla bolag listade på de tre ”småbörserna” i Sverige, First North, Spotlight och NGM helt saknade intäkter under 2017. Några av dessa har nu fått igång verksamhet som genererar visst kassaflöde. Å andra sidan tillkommer ständigt nya bolag utan vare sig vinst eller intäkter.

Hur är då nyemissionsklimatet? Gott skulle jag vilja säga. Börsen når nya rekordnoteringar och det finns fortfarande väldigt mycket placeringsvilligt kapital. Det krävs naturligtvis ett starkt affärscase samt att bolagen kan visa att de till väsentliga delar levt upp till tidigare löften för att kunna genomföra emissioner till attraktiva villkor. Handlar det om att rädda ett sjunkande skepp hamnar prislappen på en nivå som leder till en kraftig utspädning för de tidigare ägarna.

Positiv draghjälp kan också gå att få genom att peka på företag som gått starkt på börsen med verksamhet inom samma eller närliggande områden. Årets mycket starka utveckling för ett antal svenska bolag inom medicinsk forskning fungerar säkert som bra draghjälp i en del fall.

För att ta ett exempel så hittar vi bland börsens vinnare Immunovia, med bas i Lund. Trots ett kursmässigt bakslag alldeles nyligen på grund av en uppskjuten försäljningsstart har aktien mer än fördubblats i värde i år. Jämfört med priset vid noteringen för knappt tre år sedan är aktien upp nästan 1. 000 procent. Det är en resa som många aktieägare drömmer om att få vara med på men som betydligt färre kommer att uppleva i verkligheten.

Kort sagt: Efter en våg av börsintroduktioner pekar nu signaler mot ett minskat intresse att söka sig till listorna. Framöver […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.