måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gedea Biotech tar in elva miljoner till svampstudie

Under 2018 ska forskningsavknoppningen Gedea Biotech inleda de första kliniska försöken med sin livsmedelsklassade substans, som visat sig ha gynnsam effekt på bakterie- och svampinfektioner i underlivet. Studien bekostas med elva miljoner kronor i färskt riskkapitalbolag från bland andra Almi Invest Syd och Porte-Monnaie Venture.

Gedeas substans GA101 hämmar tillväxten av biofilm från bakterier och svampsporer, vilket hindrar dem från att fästa i vaginans slemhinna. Dagens behandlingar av svamp- och bakterieinfektioner i underlivet baseras i första hand på antibiotika, som gradvis förlorar sin verkningsgrad och inte kan användas fullt ut av gravida.

Gedeas behandlingskur räknas som medicinteknik och eftersom substansen redan är livsmedelsklassad kan bolaget gå direkt på så kallad verifieringsstudie. I sommar ska bolaget inleda studien på ett 30-tal patienter i regionen som lider av underlivsbesvär.

– Studien tar lite mer än ett halvår och ska ligga till grund för CE-märkning som vi räknar med att få om 1,5 till 2 år, säger vd Anette Säfholm till Rapidus.

Hon har en bakgrund från bland annat Idogen och Reccan Diagnostics men är nu en av två som jobbar heltid med Gedea Biotech. Därutöver arbetar bolagets fyra grundare Olov Sterner, Sophie Manner, Ulf Ellervik och Helena Stevens med bolaget vid sidan av sina ordinarie tjänster. Den sistnämnda är gynekolog, de övriga forskare inom organisk kemi vid Lunds universitet.

Gedea grundades så sent som 2016 och har hittills drivits med mindre tillskott från LU Holding och bidrag från Vinnova. Nu kliver Almi Invest Syd, Porte-Monnaie Venture samt ett konsortium av affärsänglar från Connect Sveriges sydsvenska gren in som nya delägare. Även LU Holding, grundarna och de två anställda samt ett mindre antal privatpersoner deltar i emissionen.

Gedea Biotech har sin verksamhet på bioinkubatorn Smile i Lund. Ordföranden Olov Sterner har varit inblandad i en lång rad forskningsavknoppningar och sitter i dag i styrelsen för noterade Lundabolagen Gabather och Respiratorius samt Glactone Pharma, med bas i Helsingborg.

För Porte-Monnaie Venture blir Gedea första nyinvesteringen på länge. Riskkapitalbolaget grundades 2013 av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk. Porte-Monnaie är sedan tidigare storägare i LTH-avknoppningen Cognibotics men sålde i våras tillbaka sin andel av Lundabolaget Bioactive Polymers till medgrundaren Roland Andersson.

Erik Olausson

Under 2018 ska forskningsavknoppningen Gedea Biotech inleda de första kliniska försöken med sin livsmedelsklassade substans, som visat sig ha gynnsam […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.