måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

All time high för EQL Pharma

|  
|  

EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

I Lund finns många läkemedelsutvecklande bolag som kämpar för sin överlevnad. Generikabolaget EQL Pharma går däremot som tåget.

EQL handlas på Nasdaqs huvudlista sedan i juli i år. Börsvärdet är 1,8 miljarder kronor efter den senaste tidens kraftiga uppgång.

Från 2010 har strategin varit att hitta läkemedelspatent som sedan länge upphört att gälla för produkter med en liten marknad, ofta endast ett land, och att därefter utveckla och sälja ett generikaläkemedel på samma marknad.

– Vanligen brukar generikabolag titta på vilka patent som går ut i framtiden, för en större marknad. Men vi springer bakåt, inte framåt som de. Vi vill hitta produkter där patenten löpt ut för 40-50 år sedan för produkter som har en sådan liten marknad att den inte är intressant för stora generikabolag. Vi har hittat ett framgångsrikt nischsegment och fokuserar på den nordiska marknaden, säger Axel Schörling, vd för EQL Pharma.

När ett generika till en storvolymprodukt börjar säljas kan priset störtdyka till en tiondel av vad originalläkemedlet kostade, menar Axel Schörling.

– Men när ett generika för en liten marknad lanseras kanske priset inte går ner alls eller sjunker till runt 90 procent av priset för originalläkemedlet. Sedan kommer vi in på samma marknad, 30 år senare, och då minskar priset kanske bara 10 procent ytterligare. Därmed kan vi hålla uppe bruttomarginalen.

Vissa av bolagets generiska läkemedel går dessutom att sälja som original.

– Sedan 2021 har vi ett nytt strategiskt ben som är ganska viktigt. Vi har två produkter som vi initialt utvecklade som generika för den nordiska marknaden. Men sedan upptäckte vi att de behandlar indikationer i Norden som substanserna inte används för ute på kontinenten, men borde användas för. Då beslutade vi oss för att etablera dessa behandlingsformer som originalläkemedel på de andra marknaderna. Vi har samarbetat med en mängd företag för att bygga dessa marknader lokalt. 2021 respektive 2023 lanserades produkterna.

Produkterna är inom området kvinnohälsa och för behandling av ADHD och finns nu i fem europeiska länder. De befinner sig i registreringsprocessen i ytterligare sex länder.

Er aktie noterar all time high. Hur tolkar du det?

– Jag vill inte uttala mig om aktien. Men när jag berättar om vår affärsmodell brukar jag beskriva att våra generiska produkter är som en tegelmur, de är vår stadiga grund och försäljningen ökar vartefter vi lanserar nya generika. Till detta har vi nu lagt vår nya verksamhet – att utveckla, registrera och lansera originalläkemedel till samma kostnad som för att ta generika till marknad. Det tror jag att våra ägare tycker är intressant.

Målen för innevarande brutna räkenskapsår är att ha en försäljningstillväxt på runt 40 procent och en EBITA-marginal på minst 25 procent. Axel Schörling vill dock inte avslöja några mål eller planer längre fram än så.

– Jag kan inte säga så mycket, men är säker på att våra mål kommer att vara väldigt aggressiva och ambitiösa, säger han.

EQL Pharma har 40 produkter på marknaden och 31 produkter i olika faser från utveckling till registrering inför lansering.

Christer Fåhraeus grundade bolaget tillsammans med Karin Wehlin som nu är vd för Diagonal Bio. Christer Fåhraeus är fortsatt en av de största ägarna med 24 procent av aktierna.

Christer Fåhraeus är huvudägare i Rapidus.

Elisabet Ottosson

EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.