fredag 22 november 2024

inloggad som

Olydiga entreprenörers framgångssagor

Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson

Två lite bångstyriga chefer gästade på tisdagen Rapidus “Efter jobbet”-möte med TicTac Interactive som värd. Toni Petersson på Oatly och Jessica Löfström på Expandera Mera. Och en befogad fråga att ställa sig efter att ha hört om deras väg till toppen är: Kan en lagom dos okunskap parat med naivitet vara ett lyckat recept för en som vill bli vd?

– Det finns en fara i för mycket utbildning, man ser inte alltid det logiska i saker och ting, svarar Jessica Löfström på Rapidus moderator Jan Wifstrands fråga, huruvida det varit komplicerande för henne att hon saknar akademisk utbildning.

– Nej absolut inte, svarar Toni Peterson på samma fråga. Men klart, mitt cv är ju bisarrt. Jag förstår faktiskt inte varför de anställde mig som vd. Men jag tror på vikten av att vara olika och att ha olika bakgrunder i företaget.

Att Jessica Löfström och Toni Petersson bjudits in tillsammans är ingen tillfällighet. De har båda vandrat en krokig och ibland motig väg, de har valt oortodoxa metoder för att nå sina mål och de har framför allt kämpat och gått emot två väldigt konservativa branscher. I Jessica Löfströms fall byggbranschen, i Toni Petersson fall mejerinäringen.

Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson
Men innan dessa fajter behandlas, föreslår Jan Wifstrand att de omkring hundra åhörarna på Årstiderna by the Sea ska få bekanta sig med gästernas livshistorier. Jessica Löfström får börja.

– Efter skolan ville jag bli vd men jag hade inte så bra betyg och fick inte de jobb jag sökte, så jag började sälja älgsouvenirer och älgbajs på burk på Vattenfestivalen i Stockholm.

För att göra en lång historia kort. Älgsouvenirer ledde till idén att sälja viltkött till dagligvaruhandeln och efter att Dagab först nobbat henne hörde de av sig och ville köpa hela rasket. Men Jessica Löfström hade fått upp ögonen för uthyrning av personal och dessutom insett att hon som vegetarian inte ville främja köttnäringen. Så hon sa tack, men nej tack och vände blicken mot… precis. Bemanningsvärlden.

– Ska du lyckas måste du göra nåt som känns bra varje dag.

Toni Peterssons saga är en annan. 1993 startade han och brodern Ronnie restaurangen Izakaya Koi som snabbt blev en populär oas för Malmös nattsuddare.

– Innan var japanskt lika med tyst och dyrt. Vi kom med något nytt och var den första moderna konceptuella restaurangen i Sverige.

Stället gick bra och var det bara för pengarnas skull hade Toni Petersson nog jobbat kvar där än i dag. Men en nära väns bortgång i cancer och insikten att han inte var krögare i hjärtat gjorde att han packade ihop och drog till Costa Rica med fru och barn.

Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson

Bemanningsföretaget Expandera Mera – som Jessica Löfström även äger – närmar sig 100 miljoner i omsättning. Oatlys omsättning 2015 var 370 miljoner kronor. På Jan Wifstrands fråga om det är det troligt att Oatlys omsättning för 2016 hamnar nära en halv miljard kronor svarar Toni Petersson:

– Det hoppas jag verkligen inte. Det räcker inte. Då har vi misslyckats. Vi har ökat med 100 miljoner varje år, och vi måste öka ännu mer framöver.

Men tillbaka till gästernas respektive holmgångar.

Jessica Löfström tog kampen mot Byggnads (Svenska Byggnadsarbetareförbundet) och lyckades efter sju års fajt få till en justering i kollektivavtalet som möjliggjorde bemanningstjänster i byggbranschen. Det fanns en tid då hon misströstade och tänkte lägga ned, men hon minns när det vände.

– Det var 2004 i samband med EU-utvidgningen och öststatsländernas inträde. Det kom en buss med estniska arbetare och svenska byggarbetare bankande på bussen och skrek: ”Go home, go home!”. Då förstod Byggnads att de hade gjort bort sig, säger hon.

I Toni Petersson fall slutade det med en förlust mot branschorganisationen Svensk Mjölk i det avseendet att Marknadsdomstolen slog fast att Oatly i sin marknadsföring vilselett och misskrediterat produkten mjölk. Men Toni Petersson ser det inte som ett nederlag. Tvärtom.

– Jag förstår fortfarande inte varför de stämde oss. De gav oss så mycket publicitet. Det var så dumt, säger han.

Avslutningsvis får gästerna frågan: Finns det någon annan bransch som ni har lust att gå in och röja i?

– Jag kan bli så jävla arg på finansbranschen och fondbranschen och Aktietorget och alla de här som lurar småspararna hela dagarna. Jag blir tokig på det! säger Jessica Löfström.

– Jag orkar inte röja. Min dröm är att sälja muttrar på nätet. Att det tickar och går och man vet att det produceras och pengarna kommer in. Ofta gör man det för komplicerat för sig och det sätter en i skiten, säger Toni Petersson.

Text: Magnus Erlandsson
Foto: Kristoffer Lindblad

 Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson

 

 Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson  Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson
 Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson

 

 Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson  Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson
Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson

 

Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson
 Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson Rapidus Efterjobbet med Jessica Löfström och Toni Petersson

Två lite bångstyriga chefer gästade på tisdagen Rapidus “Efter jobbet”-möte med TicTac Interactive som värd. Toni Petersson på Oatly och Jessica […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.