fredag 22 november 2024

inloggad som

”Det råder fortfarande undantagstillstånd”

Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket

I höstas var trycket på Migrationsverket otroligt hårt. Sedan dess har vi hört mindre om det. Hur tufft är läget i dag? undrar Rapidus Jan Wifstrand som leder samtalet på Sparbanken Skåne Arena i Lund.

Det råder fortfarande undantagstillstånd. Om vi tar hösten då förstår alla att det rådde undantagstillstånd, det var så visuellt, man kunde se det på tv, det var långa köer och en massa folk. Men det ser man inte nu längre. Och det kommer cirka 2.000 i månaden för närvarande. I vår organisation har vi ungefär 180.000 personer i vårt mottagningssystem. Det är som hela Uppsala. Och vi har 150.000 ärenden som ska prövas.

När han började arbeta som generaldirektör för fyra år sedan hade Migrationsverket 25.000 asylsökande.

När det året var slut var det 44.000, en nästan hundraprocentig ökning. Vi var inte rustade för det. 2013 blev det 60.000 och året efter det 80.000 och förra året 163.000, så det har ju gått rakt uppåt.

En av åtgärderna för Migrationsverket var att i vintras hyra Malmömässan för att husera flyktingar temporärt. Initialt var det tänkt att de skulle vänta mellan fyra och åtta timmar i lokalen tills de slussades vidare till verket för registrering och boendeplacering.

Men det blev så hårt tryck att många människor tvingades stanna över natten och då bar vi in madrasser. Vad tror du händer då i vårt land? Då kommer byggnadsnämnden och påpekar att den lokalen inte är upplåten för att sova i. Vi har ett jättebra samhälle, men vi har inte ett normsystem där vi kan undanta, där om det händer något stort i samhället så har vi inget regelverk för undantag. Utan allting ska vara lika.

Sedan dess har det införts lagändringar och gränskontroller och ID-kontroller i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike.

Det är stopp i hela Europa. Man har stängt ända från Grekland, hela Balkan-rutten är stängd. Detta är ett stort misslyckande ser jag det som. Det hotar hela det europeiska samarbetet. En liten flyktingsituation som är ganska lätt att hantera. Liknelsen som jag brukar använda är att om det bor 500 människor på en ö så kommer det en båt en gång om året med en person i, som frågar ‘får jag bo här?’ Då säger de 500 ‘nej, det är fullt’. Det är en analogi för Europa i dag.

Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket

För boende i Öresund har gränskontrollerna och ID-kontrollerna i Sverige och Danmark påverkat pendlingen över bron för många. Var det verkligen nödvändigt? undrar Jan Wifstrand.

Politiskt var det nog nödvändigt, om det politiska syftet var att minska antalet asylsökande så har man lyckats, uppenbarligen. Men det är inte hela förklaringen. Man vet egentligen inte varför det har gått ner, det är väldigt säsongsberoende sådant här. Vi vet ju såklart att under de här månaderna november till mars så är det väldigt få människor som flyr. På grund av väderförhållandena är möjligheterna att ta sig från Turkiet eller Jordanien väldigt små. Den stora frågan kommer nu i maj, juni, juli och speciellt september när Medelhavet är varmt.

Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket

 Under tiden som Länspolismästare i Skåne bidrog Anders Danielsson med autentisk personal och pikébussar till en inspelning av en Wallanderfilm. Innan filminspelningen börjat ringde regissören upp och tackade.

Ja, svarade jag, ‘Då får du bjuda på en roll’, med glimten i ögat. Vad menar du med det? undrade regissören. Ja, då svarar jag att när mordet har skett och Kurt Wallander sitter i rummet med alla sina konstaplar och grubblar, då kommer jag in och säger ‘Vad gör ni här?’. Då svarar de att det skett ett mord och då säger jag: ‘Jaha, grip mördaren’. Men, det fick jag inte. Utan jag fick vara med i en annan scen som varade i två minuter.

Danielsson föddes i Hököpinge, utanför Vellinge. Hans föräldrar arbetade på det nedlagda sockerbruket i Arlöv, hon som industrisköterska och han som förman. Ord från mamman dröjer sig kvar ännu i dag hos generaldirektören.

Klassiskt när man är ung och någon tränger sig i en kö eller tafsar på tjejer så säger man ifrån, och så får man sig en snyting som svar. Så jag har blivit sydd ett antal gånger i käften och näsan har gått bort ett par gånger. Min mamma sa alltid; ‘låt ingen trampa på er’. Jag kan höra hennes ord ända sedan jag var ett litet barn.

Text: Emily Binks
Foto: Kristoffer Lindblad

Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket

Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket
Mats Jacobson, Ahrens & partners; Arne Åhlander, Aqqurite  Boel Hansson, Grant Thornton; Josefin Nyman, EY; Caroline Kvist, EY; Ingela Malmborg, Advokatfirman Vinge

 

 Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket
Birgitta Möller, cvhjälpen.nu; Emily Binks, Rapidus Annika Alenfall, Sparbanken Skåne; Jan Alenfall, Follicum

 

 Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket
Rickard Wendel, JCDecaux; Karin Zetterström, Skandia Fastigheter  Filippa Ahlgren, Nordea; Johnny Forsberg; Swedbank; Ingemar Riteson, Grant Thornton

 

 Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket
Magnus Månsson, Sparbanksstiftelsen Öresund; Elisabeth Stengard, Stengard Consulting/Sustainable Business Hub Magnus Ohlsson, SEB; Håkan K Pålsson, InnerFuture

 

 Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket Rapidusfukost Anders Danielsson, Migrationsverket
 PerÅke Oldentoft, Oldentoft Holding; Ola Sellert, Trägårdh Advokatbyrå; Rickard Mosell, Ideon Jan Wifstrand, Rapidus; Christer Ljungberg, Trivector

 

I höstas var trycket på Migrationsverket otroligt hårt. Sedan dess har vi hört mindre om det. Hur tufft är läget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.