Som vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv talar läkaren Carola Lemne för paraplyorganisationens 60.000 medlemsföretag. Men på Rapidus frukostmöte berättar hon att hennes första jobb var med att sälja Aladdin-askar på varuhuset EPA i Göteborg. Olagligt eftersom att hon bara var 13 år.
– Men min pappa var personalchef. Det handlar om att ha kontakter, säger hon.
Carola Lemne har tidigare varit vd för privata vårdföretaget Praktikertjänst, sjukhuschef på Danderyds sjukhus och suttit i styrelsen för Vårdföretagarna. I april förra året blev hon vd på Svenskt näringsliv, som har miljarder i tillgångar och intäkter på 700 miljoner kronor om året.
Men får organisationen det genomslag som ni har muskler till? undrar Rapidus Jan Wifstrand.
– Det är en jättebra fråga. På vissa områden ja, men inte på alla, svarar Carola Lemne, och säger att de gör betydligt mer än vad som faktiskt syns.
– Svenskt Näringsliv är inte alltid den bästa avsändaren. Om en politiker ställer sig upp och säger det vi jobbar för, så kan inte vi räcka upp handen och säga att vi ligger bakom. Då är den politikern rökt.
Andra saker gör de mer publikt, bland annat får organisationens kommunranking stort genomslag i medierna. Carola Lemne menar att hon arbetar för att förändra Svenskt Näringslivs kommunikation till att fokusera mer på det positiva.
– Jag kan erkänna att Svenskt Näringsliv har fokuserat mycket på problemen. Men vid den senaste statsbudgeten gick jag ut och kommenterade de saker som var bra. Det är som att uppfostra barn, man måste försöka ta upp det som är positivt för att få mer av det, säger hon.
En punkt där Carola Lemne tycker sig se en attitydförändring i det svenska samhället är synen på arbetsmarknaden. Fler håller med om att man bör skapa vad de kallar för vardagsjobb, enkla jobb utan krav på utbildning, för ungdomar och invandrare.
Hon tycker att Sverige har för höga ingångslöner, för hög skatt och för hög moms. För de invandrare som har utbildning tycker hon att snabbspår är rätt väg. Men för de som kommer till Sverige utan utbildning är vardagsjobb en bra väg in i samhället.
– Är du en medelålders somalier eller syrier som knappt gått i skolan, då kan du inte på en rimlig tid utbilda ikapp dig. Det är ett jätteproblem att vi har så få ingångsjobb.
Arbetsmarknadens parter har stor betydelse i att hålla lönerna nere.
– Att sänka lönerna för de som har jobb, det tror inte jag på. Men kan vi klara ett antal avtalsrörelser där lönerna ligger stilla, så får vi den spridning vi behöver.
I Svenskt Näringslivs senaste årsredovisning står det att det finns en tendens till ifrågasättande av öppenhet, tillväxt och marknadsekonomi som bas för vårt fortsatta välstånd. Tycker verkligen Svenskt Näringsliv att den marknadsekonomiska basen för Sverige är hotad? frågar Jan Wifstrand bestört.
– Hotad… ja, ifrågasatt, säger Carola Lemne och ger kravet på vinstförbud i välfärden som exempel.
– När jag var vd på Praktikertjänst och satt i Vårdföretagarnas styrelse och hela skandalen med Carema kom, kände man sig rätt ensam som vårdföretagare. Resten av näringslivet vände sig bort och hoppades att diskussionen skulle isoleras i det där hörnet och inte smitta.
Carema-skandalen var en tidningsanka, anser Carola Lemne. Nu har den röd-gröna regeringen tillsatt en utredning om vinster i välfärden, och då börjar företagen vakna.
– Hela idén att man inte får göra vinst på skattepengar, det är ett ifrågasättande av hur en marknadsekonomi fungerar.
Carola Lemne är barn till radiojournalisten Gertrud Brundin, känd för att vara den första som fick en intervju med Etiopiens diktator Haile Selassie om konflikten med Eritrea. Visst kan Carola Lemne fått en del orädda gener från henne, men när hon utbildade sig till läkare var hon blyg.
– Jag är ett utmärkt exempel på att man inte kan karriärplanerna, säger Carola Lemne som har hoppat fram och tillbaka från privat till offentlig verksamhet.
Det första vd-jobbet var på Danderyds sjukhus.
– Att vara vd var ingen dröm. Men jag blev tvungen att tänka igenom vilken sorts chef jag ville vara. Det blev tydligt när jag satt på toppen själv.
Under hösten har media skrivit om Svenskt Näringslivs kontakter med personer inom Sverigedemokraterna.
– Bara man pratar med dem, får man fasciststämpel i pannan. När de kom i riksdagen bestämde vi oss för att behandla dem som alla andra. Men vi har inte möten ansikte mot ansikte på vd-nivå, säger Carola Lemne.
En sak som oroar Carola Lemne är utfasningen av svensk kärnkraft. Det är ingen orimlig dröm att vara helt förnyelsebara till 2050, menar hon, men all nödvändig teknik finns inte tillgänglig nu.
– Försvinner kärnkraften för fort får vi jätteproblem. Vi ska inte straffskatta bort den som vi gör nu. Vi bör hålla allt igång så länge vi kan, tills allt annat är på plats.
En gång i veckan försöker Carola Lemne och hennes make Gösta Lemne släppa tankarna på näringslivet för att ta tangolektioner.
– Ska man vara en duktig följare i tango är det två saker som är jätteviktigt. Det är att man inte tänker själv och att man alltid ligger lite efter. Och det tycker Gösta är en bra övning för mig.
Text: Olof Peterson
Bild: Kristoffer Lindblad
Yvonne Mårtensson, YCM Consulting, Per-Arne Stenlund, Mason Interim Management | Emma Wittlock, Sophie Dalebjer och Anna Alverstrand, Experis |
Robert Green, Viser AB; Karin Jarl Månsson, E.ON; Magnus Qvant, Resillient Regions Association; Marie-Louise Eriksson, Region Skåne | Sara Boklund, Advokatfirman Lindahl; Mats Nordin, Academic Search International |
Stefan Berntsson, ID kommunikation; Mats Byback, 24HR Malmö | Sofie Carlsson och Anders Nyhagen, Arbetsförmedlingen |
Adam Kanne, E.ON; Björn Hallerborn, Aspekta | Mia Anderberg och Mikaela Malmström, eWork Scandinavia; Håkan Appenrodt, Carnegie Investment Bank |