fredag 22 november 2024

inloggad som

”Den svenska välfärdsmodellen har gjort civilsamhället passivt”

kollage1

Med efternamnet Wolf och chefstiteln på en av de ofta utskällda storbankerna ligger fabeln om den ”stora stygga vargen” nära till hands. Men den billiga poängen slår fel, som ledare har Michael Wolf snarare rykte om sig att vara den hyggliga killen som kan arbeta med vem som helst. Och för bankens del är det främst yttre omständigheter som gett det dåliga ryktet, menar Michael Wolf när Jan Wifstrand intervjuar honom på Rapidus fullsatta frukostmöte hos EY.

− Tonen sattes under finanskrisen när det började svaja i Baltikum och Anders Borg gick ut och sa att bankerna klantat till det. Den bilden är svår att ändra på. I Baltikum har vi i dag en kundnöjdhet på 80 procent. Men här i Sverige där vi klarade oss från en kris har vi problem med kundnöjdheten, säger han.

Swedbank är till skillnad mot de tre andra storbankerna sprungen ur den gräsrotspräglade sparbanksrörelsen. En av Michael Wolfs första åtgärder när han tog över som vd 2009 var att flytta huvudkontoret från Stureplan i centrala Stockholm till ett nybygge i relativt undanskymda Sundbyberg.

− Jag ville hitta tillbaka till bankens DNA. Det finns en stor tyst kunskap hos folk som inte går att googla sig till och som du bara kan dra nytta av i organisationen om du skapar möjligheter rent ytmässigt för att mötas. Det första som hände i det nya kontoret var att folk började hälsa på varandra, det var som på landet, säger Michael Wolf.

Ett annat tilltag som får Swedbank att stå ut är kuppen att köpa namnrättigheterna till den nya fotbollsarenan i Solna och se ge bort dem till den ideella organisationen Friends. Men också satsningen Unga Jobb, där Swedbank själv och en rad av deras företagskunder skakat fram praktikplatser åt tusentals arbetslösa ungdomar. Michael Wolf menar att näringslivet och det övriga civilsamhället överlag spelar en alldeles för undanskymd roll när det gäller att lösa sociala utmaningar.

− Den svenska välfärdsmodellen har sjukt mycket fördelar men den har också gjort civilsamhället passivt och till ett särintresse. Jag vill ändra på den logiken, inte minst för att klara kompetensförsörjningen. Vi på banken tog emot 1.000 ungdomar utan många rader på cv:t som praktikanter. De hade aldrig fått jobb via en normal rekryteringsprocess. Men vi anställda 400 av dem eftersom de under fyra månader hos oss visade en energi och attityd som gjorde dem anställningsbara.

KL2015_0528-084439__MG_0080

Den historiska minusräntan har kastat om spelplanen för bankerna. Michael Wolf är en av dem som stuckit ut hakan längst när det handlar om förslag på amorteringskrav. Dagens låga ränta ger inte bara risk för uppblåsta bostadspriser, det är i längden till nackdel för exportföretagen, menar han.

− När vi hade en stark krona, då lärde sig exportindustrin att konkurrera på lika villkor. Vi blev starkare som industriland. Dagens valutavinster är bara luft en vacker dag kommer de försvinna. Det är otroligt fel att försöka dopa sig.

För att trygga den framtida tillväxten vill Michael Wolf istället se offensiva investeringar i infrastruktur.

− Kan vi bygga hop saker frigör vi ytor där vi kan bygga bostäder på andra prisnivåer än mitt i centrum, då kan vi få ett mycket mer integrerat samhället. Det borde vi ha råd med. Kanske inte i statsbudgeten, men våra pensionssystem, med AP-fonderna Alecta och så vidare, har ju hur mycket pengar som helst att investera.

KL2015_0528-091052__MG_1265

I Skåne har Swedbank nyligen blivit en mycket större aktör genom övertagandet av halva Sparbanken Öresund och med 22 procent av aktierna – och rösterna – i nybildade Sparbanken Skåne.

− Är ni kompisar eller konkurrenter med Sparbanken Skåne? undrar Jan Wifstrand

− Både och. Det finns i dag 61 fristående sparbanker runt om i Sverige, merparten hjälper vi med IT-system och produktutveckling så att de kan fokusera på kundnytta. Det är en bra deal tycker jag, vi får volymer och skalfördelar, de behöver inte lägga kraft på något som är väldigt svårt om man är liten. Sparbanken Skåne är den absolut största sparbanken i Sverige och ligger närmare de frågor som Swedbank har affärsmässigt, säger Michael Wolf.

Som son till en svensk mamma och österrikisk pappa kom han till Sverige som tvååring och landade i värmländska Hagfors. Någon spikrak karriärväg var det aldrig, Wolf var en strulig elev och gick ut gymnasiet med medelmåttiga betyg. Några år senare drabbades familjen av tragedi när Wolfs pappa begick självmord.

− Omställningen i det han kom från och det han såg i Sverige blev för stor. Han hade stora problem med det han såg som lyx och hade därmed svårt att integrera sig i Stockholm. Sedan hade han minnen från kriget, de hamnade i ryska zonen där det hände en hel del när ryssarna kom som ingen ska behöva vara med om, säger Michael Wolf.

Själv är han fortfarande inte svensk medborgare, trots sin höga post i svenska näringslivet. Främst för att den svenska byråkratin satte stopp när han efter ett par år som chef för Skandia i Tyskland skulle ansöka.

− Jag fick avslag eftersom jag inte bott stadigt i Sverige de senaste fem åren. Det skulle lösa sig sa de, men de behöva behålla mitt pass ett tag och eftersom jag reste mycket i tjänsten blev det för mycket bök. Så jag lackade ur, säger Michael Wolf.

I dag är han en av få i toppen på det svenska näringslivet med reell kändisstatus, något som inte minst blev tydligt när en kärlekssemester med tv-stjärnan Kristin Kaspersen hamnade på löpsedlarna.

− Jag tycker det är jobbigt, det är privat helt enkelt och jag har otroligt svårt att förstå den nyhetsvärderingen. När det skrivs att man går på den ”fashionabla” restaurangen TGIF och åker på ”lyxsemester”, det är inte okej någonstans. Men så funkar medierna så man får bara stänga av det, säger Michael Wolf.

Text: Erik Olausson
Foto: Kristoffer Lindblad

KL2015_0528-092946__MG_1315

KL2015_0528-075923__MG_1081  KL2015_0528-080007__MG_1088
Jonas Person och Oskar Kantoft, Dillon Anna Stening Frost och Jimmie Borgquist, Företagarna

 

 KL2015_0528-080158__MG_1098  KL2015_0528-080302__MG_1103
 Helena Sjöholm, Mannheimer Swartling; Linus Wiebe, Lunds universitet, Stefan Dahlin, EY Filippa Ahlgren, Nordea; Tomas Lövstad, Management Partners

 

 KL2015_0528-080455__MG_1114  KL2015_0528-080615__MG_1120
Lotta Svennewall, Mikael Jismark och Bengt Nyquist, Handelsbanken Jonas Bågeman, SLG Thomas International; Jenny Ahlqvist de Souza, Casino Cosmopol

 

KL2015_0528-080727__MG_1126  KL2015_0528-080852__MG_1134
 Lisa Henningsson Önnerlid, W Communication Agency; Jonna Opitz, Inwido  Conny Wadbro, Jayway; Josefine Hjertström. From STUDIO

 

 KL2015_0528-081026__MG_1140 KL2015_0528-081204__MG_1161
 Göran Olsson, GoKo; per Erlandsson, Pyracantha AnnaKarin Nilsson, Mötesplats Lorensdal; Annika Nilsson, Razzmatazz

Med efternamnet Wolf och chefstiteln på en av de ofta utskällda storbankerna ligger fabeln om den ”stora stygga vargen” nära […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.