Intresset för Harlald Mix och Altor är stort. Det var ett fullsatt frukostmöte i Moll Wendéns lokaler på onsdagsmorgonen. Mix började sin karriär i USA på 80-talet och har sedan dess varit delägare i Industri Kapital i elva år för att 2003 grunda Altor, som i dag har 27 bolag i sin portfölj.
Växer man upp i Borlänge och har bra betyg ska man bli läkare. Harald Mix ansökte till Karolinska Institutet men blev bortlottad. Istället tog han sig över Atlanten till USA som 20-åring där han började på ekonomihögskolan.
– Jag älskar och titta på Greys Anatomy och Cityakuten. Jag känner att jag hade varit George Clooney.
Bara veckor innan ”svarta måndagen”, den historiska dagen då 1987 New York-börsen kraschade, hade han och en hel årgångsklass från Buisness School börjat på The First Boston Corporation. Ett bolag lett av Joe Perelli, som hade rockstjärnestatus inom finansvärlden.
– Just den måndagen minns jag för det var en rätt trist början. Och i princip kan man säga att halva klassen rök. Sen blev det en väldigt spännande period 1987 – 90. Private Equity blev väldigt populärt. Och jag satt med på första parkett och följde det hela.
Sedan dess har mycket hänt. Altor har 27 bolag i portföljen och har sedan start 2003 tagit in cirka 50 miljarder kronor. Pengar som delvis kommer från USA.
– Det som särskiljer Altor är att vi har väldigt lite pengar från stora pensionsfonder i USA, däremot har vi mycket kapital från stiftelser, familjer och speciellt universitetsstiftelser.
Bland amerikanska investerare finns Yale, Harvard och Princeton University.
I den offentliga debatten hålls det avstånd från riskkapitalbolag som Altor. Ändå investerar AP-fonderna pengar utan att nämnvärt skriva om det i årsredovisningarna. Bryr du dig om dubbelheten? frågar Jan Wifstrand som leder samtalet.
– Jag tycker faktiskt om att sitta här och berätta om vad vi gör. Det finns någon missuppfattning om att riskkapital är en bransch. Ungefär som att det är ett företag som säljer produkter och varor, men vi är faktiskt en ägandeform. Man måste ta bort mystiken över vad vi egentligen gör.
Altor finns inte med i en enda skola, vårdföretag eller omsorgsföretag. Trots att Harald Mix sitter i styrelsen för friskolan Carlssons skola i Stockholm.
– Det är mer lågförädlare tjänster där det är svårt att differentiera sig. Ta tillexempel skolvärlden där ramarna är fördefinierade. Där är det svårt att ta ut jättestora vinster. Och någonstans tror jag att marknaden genom konkurrens är ganska bra reglerad här.
– Du låter som Jonas Sjöstedt, påpekar Jan Wifstrand.
– Så långt är jag inte beredd att gå, men jag tror inte att det går att ha stora vinstmarginaler i den typ av verksamhet om man ska hålla hög kvalité.
En av de mindre framgångsrika historierna för Altor är nyligen konkursade OW Bunker, det danska oljeleveransbolaget som var ett av Danmarks största bolag sett till omsättningen. Konkursen kom hastigt och förvånade många. OW Bunker levererade cirka 30 miljoner ton bunkerolja årligen.
– Det är uppenbart att det är ett fåtal personer som fattat ett fåtal felaktiga beslut. Vi hade ett väldigt starkt förtroende för ledningen. Fram till september 2014 var det en riktig framgångshistoria. Sen att det exploderade på bara några veckor är otroligt tragiskt.
– Bilden av er riskkapitalister är att ni har en djurisk kontroll över verksamheten. Att ni kan detaljerna det är det som förvånar i fallet OW Bunker, säger Jan Wifstrand.
– Man tänkte fel kring oljepriserna. Samtidigt hade kreditreglerna åsidosatts och en kredit på 125 miljoner dollar hade satts upp mot en kund som inte existerade. Det blir någon slags bedrägeri över det. Och bedrägeri är svårt att skydda sig mot.
Efter OW Bunkers konkurs riskerar Altor rättsliga påföljder, gigantiska skadestånd kan komma att riktas mot bolaget.
– Jag är inte orolig över utfallet av ev rättsliga processer. Däremot kan man säga att det tar tid. Det är tragiskt för de 600 mediearbetare som byggt upp ett fantastiskt bolag. En extremt surrealist situation, säger Harald Mix.
På frågan om det finns någonting som särskiljer Altor menar Harald Mix att de har ett långt tidsperspektiv när de investerar.
–Vi har åtminstone ett tio-års perspektiv vilket innebär att vi hinner utveckla bra bolag. Vi fokuserar även på att investera mycket med andra.
Harald Mix fick bra betyg i skolan, men han spelade även mycket fotboll och hockey i Borlänge. Bland annat för fotbollsklubben Brage som på tiden var ett allsvenskt lag.
I dag är han engagerad i Stockholmslaget Brommapojkarna sedan tio år tillbaka. Han är ansvarig för akademi kommittéen, den del som har att göra med elitverksamheten. Brommapojkarna har ett projekt där de vill digitalisera träningsupplägget. Diskussioner förs bland annat med Malmö och MFF.
– Vi vill digitalisera hela vårt träningsupplägg och försöka sprida det över hela landet. Det är ett spännande projekt, säger Harald Mix.
Text: Emily Binks
Bild: Kristoffer Lindblad
Kristoffer Ramström, SEB; Jonas Sjögren, Implement Consulting Group | Lennart Bengtsson, Ahrens, Anna Landeborg, Celemi |
Thomas Ogard och Maria Moberg, Moll Wendén | Anna-Mari Ewing och Josefin Garin, Lundalogik |
Håkan Nelson, Nelicon, Martin Bråkenhielm, BizPart Engage | Martin Ollhage och Björn Möller, SEB |
Maria Bergving, Assa Abloy; Johan Sjöberg, SEB; Lotta Sjöberg, Assa Abloy | Gerhard Larsson, Dagbladet Børsen; Ingvild Solheim Bobek, Mercuri urval |
Filip Rydell, Moll Wendén, Daniel Jessen Winbo, Setterwalls | Stefan Langåker, Pragati; Jan Olsson Lisberg |