onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Greenleaf Medical bygger ut spenatforskning i Lund

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från fetmapreparatet Appethyl, baserat på forskning vid Lunds universitet. Parallellt har Greenleaf dragit igång en forskningsenhet på Medicon Village i Lund för att hitta nya användningsområden för spenatextraktet.

Greenleaf Medicals vd Anders Struksnes beskriver marknadsintroduktionen i Norden som något av en pilotlansering. I början av hösten ska Appethy börja säljas på den lukrativa amerikanska marknaden av en än så länge hemlig samarbetspartner. Med fabriker i Kina och amerikanska Illinois har Greenleaf i dag kapacitet att extrahera 400 ton om året av den aktiva ingrediensen thylakoider ur spenatblad.

— Hur stora intäkter vi får i år beror på hur mycket vi hinner producera. Men 60 miljoner kronor tror jag är rimligt i år, och rejält mycket mer nästa år, säger Anders Struksnes till Rapidus.

Tio procent av intäkterna går till Lundabolaget Thylabisco, som äger patenten. Bakom Thylabisco står forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertssons med Lundabaserade SwePharm och Lunds universitets holdingbolag Luis som mindre ägare.

Greenleaf Medical tittar redan på nästa steg för thylakoiderna. Under våren har bolaget etablerat en forskningsenhet i Medicon Village med en handfull anställda under ledning av Sinan Cem Emek, doktor i biokemi och tidigare anställd på Thylabisco. Kliniska studier har visat att thylakoider utöver att hämma aptiten även kan sänka sockersuget och hjälpa tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Anders Struksnes nämner barnfetma och thylakoiders eventuella effekt på nikotinsug som andra spår att följa upp.

— Men vi tittar också på peptider och andra proteinstrukturer baserade på växtextrakt. Vår Lundaenhet ska bli ett center för växtbaserad medicinsk forskning, säger han.

Greenleaf Medical har i dag ett tiotal anställda och runt 35 aktieägare, med Anders Struksnes, styrelseledamoten Marek Orlowski och suppleanten Anders Uddén i spetsen. Bolaget ska enligt plan börsnoteras i början av 2015.

Erik Olausson

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.