måndag 4 december 2023

inloggad som

Greenleaf Medical bygger ut spenatforskning i Lund

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från fetmapreparatet Appethyl, baserat på forskning vid Lunds universitet. Parallellt har Greenleaf dragit igång en forskningsenhet på Medicon Village i Lund för att hitta nya användningsområden för spenatextraktet.

Greenleaf Medicals vd Anders Struksnes beskriver marknadsintroduktionen i Norden som något av en pilotlansering. I början av hösten ska Appethy börja säljas på den lukrativa amerikanska marknaden av en än så länge hemlig samarbetspartner. Med fabriker i Kina och amerikanska Illinois har Greenleaf i dag kapacitet att extrahera 400 ton om året av den aktiva ingrediensen thylakoider ur spenatblad.

— Hur stora intäkter vi får i år beror på hur mycket vi hinner producera. Men 60 miljoner kronor tror jag är rimligt i år, och rejält mycket mer nästa år, säger Anders Struksnes till Rapidus.

Tio procent av intäkterna går till Lundabolaget Thylabisco, som äger patenten. Bakom Thylabisco står forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertssons med Lundabaserade SwePharm och Lunds universitets holdingbolag Luis som mindre ägare.

Greenleaf Medical tittar redan på nästa steg för thylakoiderna. Under våren har bolaget etablerat en forskningsenhet i Medicon Village med en handfull anställda under ledning av Sinan Cem Emek, doktor i biokemi och tidigare anställd på Thylabisco. Kliniska studier har visat att thylakoider utöver att hämma aptiten även kan sänka sockersuget och hjälpa tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Anders Struksnes nämner barnfetma och thylakoiders eventuella effekt på nikotinsug som andra spår att följa upp.

— Men vi tittar också på peptider och andra proteinstrukturer baserade på växtextrakt. Vår Lundaenhet ska bli ett center för växtbaserad medicinsk forskning, säger han.

Greenleaf Medical har i dag ett tiotal anställda och runt 35 aktieägare, med Anders Struksnes, styrelseledamoten Marek Orlowski och suppleanten Anders Uddén i spetsen. Bolaget ska enligt plan börsnoteras i början av 2015.

Erik Olausson

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad