onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Greenleaf Medical bygger ut spenatforskning i Lund

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från fetmapreparatet Appethyl, baserat på forskning vid Lunds universitet. Parallellt har Greenleaf dragit igång en forskningsenhet på Medicon Village i Lund för att hitta nya användningsområden för spenatextraktet.

Greenleaf Medicals vd Anders Struksnes beskriver marknadsintroduktionen i Norden som något av en pilotlansering. I början av hösten ska Appethy börja säljas på den lukrativa amerikanska marknaden av en än så länge hemlig samarbetspartner. Med fabriker i Kina och amerikanska Illinois har Greenleaf i dag kapacitet att extrahera 400 ton om året av den aktiva ingrediensen thylakoider ur spenatblad.

— Hur stora intäkter vi får i år beror på hur mycket vi hinner producera. Men 60 miljoner kronor tror jag är rimligt i år, och rejält mycket mer nästa år, säger Anders Struksnes till Rapidus.

Tio procent av intäkterna går till Lundabolaget Thylabisco, som äger patenten. Bakom Thylabisco står forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertssons med Lundabaserade SwePharm och Lunds universitets holdingbolag Luis som mindre ägare.

Greenleaf Medical tittar redan på nästa steg för thylakoiderna. Under våren har bolaget etablerat en forskningsenhet i Medicon Village med en handfull anställda under ledning av Sinan Cem Emek, doktor i biokemi och tidigare anställd på Thylabisco. Kliniska studier har visat att thylakoider utöver att hämma aptiten även kan sänka sockersuget och hjälpa tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Anders Struksnes nämner barnfetma och thylakoiders eventuella effekt på nikotinsug som andra spår att följa upp.

— Men vi tittar också på peptider och andra proteinstrukturer baserade på växtextrakt. Vår Lundaenhet ska bli ett center för växtbaserad medicinsk forskning, säger han.

Greenleaf Medical har i dag ett tiotal anställda och runt 35 aktieägare, med Anders Struksnes, styrelseledamoten Marek Orlowski och suppleanten Anders Uddén i spetsen. Bolaget ska enligt plan börsnoteras i början av 2015.

Erik Olausson

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Hon ska rädda Veg of Lund

  Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Oatly bantar sig i form

  Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.