söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ålodling ger miljonorder till miljöteknikbolag

Efter ett magert 2013 har Primozone i Löddeköpinge plockat sin största order hittills. Bolagets teknik för vattenrening med ozon ska användas i en landbaserad anläggning för ålodling i Portugal. Affären är värd 3,3 miljoner kronor, motsvarande en fjärdedel av hela fjolårets omsättning för numera norskägda Primozone.

Ordern kommer från norska AquaOptima, som står för bygget av ålodlingen i Figueira da Foz på portugisiska kusten. Fiskodlingar är i dag ett av tre affärsområden för Primozone jämte kommunala avlopp och vatten i industriella processer. Under vintern har bolaget bland annat fått en beställning från Veolia Water för vattenåtervinning i industrin i Saudiarabien.

— Vår marknad är annars främst USA och Europa, men inte Sverige. Vatten är för billigt här, säger vd Anders Schening.

En viss aktivitet har bolaget ändå i Sverige, i januari fick bolaget sammanlagt 1,6 miljoner kronor i finansiering av Tillväxtverket för att bygga två pilotanläggningar för rening av vatten från textilindustri samt rening av läkemedelsrester ur kommunalt avloppsvatten.

Primozone ägs sedan 2003 av norska rederiet Westfal-Larsen, som genom åren skjutit till över 100 miljoner kronor i utvecklingen. 2012 omsatte bolaget 9,7 miljoner kronor med 15,8 miljoner i förlust. Även 2013 slutade med ett minus, bland annat efter att personalstyrkan växt med en handfull anställda till 16 personer. Omsättningen landade på 11-12 miljoner kronor, uppger Anders Schening. Han är besviken på att försäljningen gått trögt under 2013, men räknar i gengäld med att nå positivt resultat i år — och att i det närmaste fyrdubbla omsättningen.

— Det är fullt möjligt med tanke på de upphandlingar vi är med i, säger han.

Primozone är långt ifrån ensamma om att använda ozon för att oxidera ihjäl bakterier och mikroorganismer. Främsta försäljningsargumentet är istället själva genereringen av ozonet, som enligt bolagets egna siffror är upp till 50 procent mer energieffektiv än med konkurrerande system.

Erik Olausson

Efter ett magert 2013 har Primozone i Löddeköpinge plockat sin största order hittills. Bolagets teknik för vattenrening med ozon ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.