onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Ålodling ger miljonorder till miljöteknikbolag

Efter ett magert 2013 har Primozone i Löddeköpinge plockat sin största order hittills. Bolagets teknik för vattenrening med ozon ska användas i en landbaserad anläggning för ålodling i Portugal. Affären är värd 3,3 miljoner kronor, motsvarande en fjärdedel av hela fjolårets omsättning för numera norskägda Primozone.

Ordern kommer från norska AquaOptima, som står för bygget av ålodlingen i Figueira da Foz på portugisiska kusten. Fiskodlingar är i dag ett av tre affärsområden för Primozone jämte kommunala avlopp och vatten i industriella processer. Under vintern har bolaget bland annat fått en beställning från Veolia Water för vattenåtervinning i industrin i Saudiarabien.

— Vår marknad är annars främst USA och Europa, men inte Sverige. Vatten är för billigt här, säger vd Anders Schening.

En viss aktivitet har bolaget ändå i Sverige, i januari fick bolaget sammanlagt 1,6 miljoner kronor i finansiering av Tillväxtverket för att bygga två pilotanläggningar för rening av vatten från textilindustri samt rening av läkemedelsrester ur kommunalt avloppsvatten.

Primozone ägs sedan 2003 av norska rederiet Westfal-Larsen, som genom åren skjutit till över 100 miljoner kronor i utvecklingen. 2012 omsatte bolaget 9,7 miljoner kronor med 15,8 miljoner i förlust. Även 2013 slutade med ett minus, bland annat efter att personalstyrkan växt med en handfull anställda till 16 personer. Omsättningen landade på 11-12 miljoner kronor, uppger Anders Schening. Han är besviken på att försäljningen gått trögt under 2013, men räknar i gengäld med att nå positivt resultat i år — och att i det närmaste fyrdubbla omsättningen.

— Det är fullt möjligt med tanke på de upphandlingar vi är med i, säger han.

Primozone är långt ifrån ensamma om att använda ozon för att oxidera ihjäl bakterier och mikroorganismer. Främsta försäljningsargumentet är istället själva genereringen av ozonet, som enligt bolagets egna siffror är upp till 50 procent mer energieffektiv än med konkurrerande system.

Erik Olausson

Efter ett magert 2013 har Primozone i Löddeköpinge plockat sin största order hittills. Bolagets teknik för vattenrening med ozon ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad