söndag 16 februari 2025

inloggad som

E.on första kund i Mincs industrisatsning

Uppstartsbolagen på Minc får snart sällskap av tungviktaren E.on. Energikoncernen är först ut när Malmöinkubatorn satsar på att hjälpa lokala industriföretag med affärsutveckling för interna innovationsprojekt.

I första rundan handlar det om relativt långt gångna utvecklingsprojekt inom fält som energistyrning, energieffektivitet och mobilteknik som E.on utlokaliserar till Minc. Genom att sätta projektledningen i inkubatormiljön och anlita Mincs affärsutvecklare vill energijätten få in nya perspektiv i arbetet.

— Vi hoppas även få in idéer och intryck från bolagen runt omkring, säger Johan Mörnstam, ansvarig för E.ons affärsutveckling i Norden, till Rapidus.

Han håller även öppet för att framtida utvecklingsprojekt kan knoppas av till inkubatorbolag. Mincs vd Bodil Rosvall Jönsson hoppas å sin sida att dagens uppstartsbolag ska få enklare väg in till en av Malmös industrijättar.

— E.on blir den första kund vi har där vi jobbar på detta sätt med open innovation. Vi har andra liknande industriföretag på gång, men det får vi återkomma till, säger hon.

E.on, med nordiskt huvudkontor i Malmö, omsatte förra året 41 miljarder kronor. Koncernen har cirka 4.000 anställda i Norden.

Mincs projekt med E.on kommer ett halvår efter Ideon Innovations första satsning på öppen innovation med en industripartner. Under våren har inkubatorn hållit i tävlingen Compete & Incubate tillsammans med fönster- och dörrföretaget Inwido. Av de totalt 16 idéer som kom fram har koncernen valt att gå vidare med knappt hälften, uppger Inwidos försäljnings- och informationschef Jonna Opitz.

— Det handlar mycket om att ta in nya funktioner i fönster och dörrar, med såväl ny teknik som befintlig, säger hon.

Jonna Opitz ger elektroniska funktioner och nanomaterial som exempel, men är av konkurrensskäl förtegen med detaljer. Inwido, som omsätter drygt fem miljarder kronor om året, tittar nu på vilka idéer de ska köpa upp och vidareutveckla inom koncernen och vilka de istället ska stötta med delägarskap i uppstartsbolag inom och utanför inkubatorn.

Erik Olausson

Uppstartsbolagen på Minc får snart sällskap av tungviktaren E.on. Energikoncernen är först ut när Malmöinkubatorn satsar på att hjälpa lokala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Inwido: ”Vi är tillbaka på tillväxtspåret”

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som visar en ökad organisk tillväxt. Vd Fredrik Fredrik Meuller är nöjd, men det är en lång bit kvar till bolagets omsättningsmål.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Mincs vd lämnar

    Mincs vd Daniel Persson lämnar uppdraget när hans förordnande löper ut. Nu inleds jakten på hans ersättare som ska vara på plats efter sommaren.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.