fredag 22 november 2024

inloggad som

Var fjärde tvingas lämna ST-Ericsson — men Lund klarar sig

ST-Ericssons utvecklingsenhet i Lund kommer inte att drabbas av några neddragningar i samband med bolagets stora sparpaket, som presenterades under måndagseftermiddagen.

Det uppger Sveriges Ingenjörers lokala klubbordförande Lars Nicklasson för Rapidus. Samtidigt som vd Didier Lamouche höll telefonkonferens för ekonomijournalister hade personalen ett möte vid 17.

— Det första ledningen sa var att det inte blir några neddragningar i Lund, säger Lars Nicklasson.

Totalt ska det blödande plattformsbolaget ST-Ericsson göra sig av med 1.700 anställda, inklusive personal som förs över till delägaren ST Microelectronics i samband med att den framtida utvecklingen av applikationsprocessorer flyttas över i ett nyinrättat partnerskap.

Vidare planerar ST-Ericsson att minska antalet utvecklingssajter.

— Vi måste förenkla sättet på vilket vi gör affärer, sa Didier Lamouche på telefonkonferensen.

Enligt Lars Nicklasson kan den nya strategin innebära att ett antal anställda i Lund förs över till ST Microelectronics, men i stort ska sparpaketet alltså inte slå mot personalen i Lund.

Ifjol rasade ST-Ericssons omsättning med 28 procent till 1,7 miljarder dollar, med en förlust på 0,8 miljarder. Det nu aviserade omstruktureringsprogrammet ska årligen ge 320 miljoner dollar i besparingar från och med slutet av 2013. Visionen är att vara den ledande plattformsleverantören inom smartphones och surfplattor genom att kombinera applikationsprocessorer och modem i ett enda chip.

Kristian Svensson

ST-Ericssons utvecklingsenhet i Lund kommer inte att drabbas av några neddragningar i samband med bolagets stora sparpaket, som presenterades under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.