Ett beslut om en ny spjutspetsanläggning inom bioenergi i Köpenhamn är nära, erfar Rapidus. Bygget beräknas kosta upp mot 200 miljoner danska kronor. Driftstarten 2013 ska vara starten på ett nytt danskt exportäventyr.
Det handlar om en teknik som med hjälp av enzymer kan omvandla vanligt organiskt hushållsavfall till etanol eller biogas.
— Vi väntar oss stora exportmöjligheter, speciellt dit man inte använder fjärrvärme i dag, exempelvis Storbritannien, säger Erik Ravn Schmidt, ansvarig för projektet som drivs i joint venture-bolaget Renescience.
I arbetet deltar Köpenhamns universitet, Danmarks tekniska universitet, Dong Energy, Haldor Topsøe samt huvudstadsregionens kommunala bolag för avfallshantering och energi, Amagerforbrænding. Utöver dessa intresserar sig nu utrikesministeriets avdelning Invest in Denmark för att exportera teknologin.
Sedan 2009 har en försöksanläggning varit igång vid Amagerforbrændings kraftverk. Där behandlas 800 kilo hushållsavfall i timmen, medan den nya anläggningen ska ta hand om 8-10 ton i timmen när den är i full gång.
I maj besökte Danmarks miljöminister Karen Ellemann försöksprojektet och kallade det en spännande teknologi med massor av potential. I korthet går det ut på att vatten och enzymer tillsätts till sopavfall, som omvandlas till en energirik flytande massa som kan användas till att framställa biobränsle. Samtidigt urskiljs avfallens icke-organiska delar som glas och burkar, varav mycket kan återanvändas.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø