tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt joint venture bygger ny fabrik för biobränsle

Ett beslut om en ny spjutspetsanläggning inom bioenergi i Köpenhamn är nära, erfar Rapidus. Bygget beräknas kosta upp mot 200 miljoner danska kronor. Driftstarten 2013 ska vara starten på ett nytt danskt exportäventyr.

Det handlar om en teknik som med hjälp av enzymer kan omvandla vanligt organiskt hushållsavfall till etanol eller biogas.

— Vi väntar oss stora exportmöjligheter, speciellt dit man inte använder fjärrvärme i dag, exempelvis Storbritannien, säger Erik Ravn Schmidt, ansvarig för projektet som drivs i joint venture-bolaget Renescience.

I arbetet deltar Köpenhamns universitet, Danmarks tekniska universitet, Dong Energy, Haldor Topsøe samt huvudstadsregionens kommunala bolag för avfallshantering och energi, Amagerforbrænding. Utöver dessa intresserar sig nu utrikesministeriets avdelning Invest in Denmark för att exportera teknologin.

Sedan 2009 har en försöksanläggning varit igång vid Amagerforbrændings kraftverk. Där behandlas 800 kilo hushållsavfall i timmen, medan den nya anläggningen ska ta hand om 8-10 ton i timmen när den är i full gång.

I maj besökte Danmarks miljöminister Karen Ellemann försöksprojektet och kallade det en ”spännande teknologi med massor av potential”. I korthet går det ut på att vatten och enzymer tillsätts till sopavfall, som omvandlas till en energirik flytande massa som kan användas till att framställa biobränsle. Samtidigt urskiljs avfallens icke-organiska delar som glas och burkar, varav mycket kan återanvändas.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett beslut om en ny spjutspetsanläggning inom bioenergi i Köpenhamn är nära, erfar Rapidus. Bygget beräknas kosta upp mot 200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.