fredag 25 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öresundsprojekt kör vidare till 2013

Trots att de fyra nätverksorganisationerna Øresund IT, Food, Logistics och Environment läggs ner lever cirka 20 av deras projekt vidare i ytterligare några år. Framtiden är dock oviss för ett tiotal av de drygt 40 anställda.

Enligt Jacob Juul Gade, chef för organisationernas sekretariat, kommer delar av personalen troligen sägas upp. Resten övergår till andra uppgifter eller blir del av den omstart som planeras vid Lunds universitet.

Merparten av de samarbetsprojekt som pågår löper till slutet av 2012, i några fall in i 2013. Två exempel är EcoMobility som handlar om hållbara transporter och Food Best, ett konsortium med målet att få EU att placera en så kallad Knowledge Innovation Community, med miljardbudget, i Öresundsregionen.

Enligt Bengt Streijffert, rådgivare till Lunds universitets rektor Per Eriksson och tidigare direktör för Øresundsuniversitetet, spelar det för flera av projekten inte någon större roll hur de administrativa formerna ser ut. Jacob Juul Gade är mer tveksam. Han anser att projekten riskerar att förlora i kvalitet när de bakomliggande plattformsorganisationerna försvinner.

— Dessutom är det en prestigeförlust på det europeiska planet att universiteten inte lyckades ordna finansiering för plattformarna. De danska universiteten lät fakulteter och institutioner välja om de skulle finansiera och de blev en för stor börda för dem. Det hade behövts ett policybeslut och resurser uppifrån, säger Jacob Juul Gade.

Som Rapidus rapporterade i går har Lunds universitet redan uttryckt intresse för en omstart av nätverken så snart som möjligt, och Bengt Streijffert är övertygad om att samarbetet över Sundet kommer att fortgå. Istället för fyra stora plattformsorganisationer tror han att det blir fler, men mindre, framöver. Han öppnar också för samarbete inom nya områden och nämner finans som ett. Jacob Juul Gade bekräftar att diskussioner pågår med bland annat Lunds universitet.

— Men det blir svårt att göra något öresundskt om de danska storuniversiteten inte är med. Då blir det ett mer svenskorienterat samarbete, där man kan gå över Sundet i de enskilda projekten, säger Jacob Juul Gade.

Øresund IT och Øresund Food var medlemsorganisationer med sammanlagt omkring 170 medlemmar, däribland Skånemejerer, Probi, Anoto och Sigma Exallon.

Lisa Kirsebom

Trots att de fyra nätverksorganisationerna Øresund IT, Food, Logistics och Environment läggs ner lever cirka 20 av deras projekt vidare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svenska väskorna rymmer ett reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]


  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.