söndag 28 april 2024

inloggad som

Öresundsprojekt kör vidare till 2013

Trots att de fyra nätverksorganisationerna Øresund IT, Food, Logistics och Environment läggs ner lever cirka 20 av deras projekt vidare i ytterligare några år. Framtiden är dock oviss för ett tiotal av de drygt 40 anställda.

Enligt Jacob Juul Gade, chef för organisationernas sekretariat, kommer delar av personalen troligen sägas upp. Resten övergår till andra uppgifter eller blir del av den omstart som planeras vid Lunds universitet.

Merparten av de samarbetsprojekt som pågår löper till slutet av 2012, i några fall in i 2013. Två exempel är EcoMobility som handlar om hållbara transporter och Food Best, ett konsortium med målet att få EU att placera en så kallad Knowledge Innovation Community, med miljardbudget, i Öresundsregionen.

Enligt Bengt Streijffert, rådgivare till Lunds universitets rektor Per Eriksson och tidigare direktör för Øresundsuniversitetet, spelar det för flera av projekten inte någon större roll hur de administrativa formerna ser ut. Jacob Juul Gade är mer tveksam. Han anser att projekten riskerar att förlora i kvalitet när de bakomliggande plattformsorganisationerna försvinner.

— Dessutom är det en prestigeförlust på det europeiska planet att universiteten inte lyckades ordna finansiering för plattformarna. De danska universiteten lät fakulteter och institutioner välja om de skulle finansiera och de blev en för stor börda för dem. Det hade behövts ett policybeslut och resurser uppifrån, säger Jacob Juul Gade.

Som Rapidus rapporterade i går har Lunds universitet redan uttryckt intresse för en omstart av nätverken så snart som möjligt, och Bengt Streijffert är övertygad om att samarbetet över Sundet kommer att fortgå. Istället för fyra stora plattformsorganisationer tror han att det blir fler, men mindre, framöver. Han öppnar också för samarbete inom nya områden och nämner finans som ett. Jacob Juul Gade bekräftar att diskussioner pågår med bland annat Lunds universitet.

— Men det blir svårt att göra något öresundskt om de danska storuniversiteten inte är med. Då blir det ett mer svenskorienterat samarbete, där man kan gå över Sundet i de enskilda projekten, säger Jacob Juul Gade.

Øresund IT och Øresund Food var medlemsorganisationer med sammanlagt omkring 170 medlemmar, däribland Skånemejerer, Probi, Anoto och Sigma Exallon.

Lisa Kirsebom

Trots att de fyra nätverksorganisationerna Øresund IT, Food, Logistics och Environment läggs ner lever cirka 20 av deras projekt vidare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.