fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Huggsexa om skånsk teknik — här är nästa uppköp

Kort sagt: Det är högsäsong för uppköp av skånska teknikföretag. Senaste månadernas spektakulära affärer har mycket gemensamt — och med avstamp i det listar Rapidus fem heta kandidater till nästa storaffär, samt ett par spännande bubblare.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Finanskrisen innebar närmast dödläge på förvärvsfronten, men andra halvåret i fjol lossnade det rejält. Tunga industriella aktörer med pengar på fickan slantade upp för både små och stora teknikbolag. Några snabba exempel:

* Haldex Traction i Landskrona såldes till amerikanska BorgWarner för 1,4 miljarder kronor. Bolaget utvecklar system för fyrhjulsdrift och är uppbyggt kring ett patent som Haldex köpte loss 1992. Vid förvärvet i december hade verksamheten 330 anställda.

* TAT köptes av RIM för drygt 800 miljoner kronor. Tekniken ska nu bland annat användas i läsplattor.

* För bara en dryg vecka sedan såldes Jolife till Medtronic i en affär värd flera hundra miljoner kronor. Medtronics dotterbolag har länge fungerat som distributör för Jolifes hjärtmassagemaskin Lucas.

* Polar Rose gick till Apple. Kanske får vi se tekniken för digital ansiktsigenkänning i nästa Iphone? Köpeskillingen uppges ligga på knappt 30 miljoner dollar.

* Även om konjunkturen släpar efter på danska sidan Sundet har det även där gjorts spännande förvärv. I höstas tog Silicon Valley-baserade SuccessFactors över Epista Software, med ett system för kalkyler och analyser i datormolnet.

Med undantag för börsnoterade Haldex har säljarna i samtliga dessa fall dominerats av riskkapitalbolag och grundare. Det är inte att sticka ut hakan särskilt långt att förutspå fler liknande affärer framöver. Därför går Rapidus ett steg längre och listar här en handfull konkreta kandidater till nästa uppköp.

Vi har fokuserat på skånsk teknik som kan locka industriella köpare och lämnar tänkbara strukturaffärer inom konsult- och patentbranschen åt sidan, liksom mer eller mindre sannolika noteringar av Gambro, Thule och Hilding Anders.

1) Scalado, Lund. Grundat 2000. Har blivit stora på mjukvara för bildhantering i mobiler. Omsättningen ökar och i senaste registrerade bokslutet låg vinstmarginalen på 20 procent. Bland ägarna märks Industrifonden och danska NorthCap Partners som varit inne i bolaget i åtta respektive sex år. Tänkbara köpare är alla större företag inom hemelektronik där snabb bildvisning är viktig. Liksom i fallet TAT kan mjukvaran nämligen användas till mycket annat än bara telefoner.

2) FlatFrog, Lund. Grundat 2007. Sysslar med stora tryckkänsliga bildskärmar. Har uppbackning från såväl grundaren Christer Fåhraeus som riskkapitalbolagen Sunstone Capital och Invus samt engelska teknikbolaget Promethean. Smartphones lärde oss använda pekskärmar och via läsplattor tas tekniken vidare till allt större displayer. FlatFrog kommer troligen samarbeta med distributörer eller andra skärmtillverkare när det närmar sig lansering, men en köpare till hela rasket är också möjlig.

3) BoneSupport, Lund. Grundat 1999. Utvecklar syntetisk benmassa som kan sprutas direkt in i sköra skelettdelar. Dubblade omsättningen i fjol efter marknadsgodkännande i USA och Europa. Renodlar nu verksamheten i och med att Ultrazonix är på väg att knoppas av. Ägare är bland annat HealthCap och InnovationsKapital. Liksom för Jolife och FlatFrog kräver produkten fysisk distribution, vilket kan vara kostsamt. En etablerad spelare med finansiella muskler och inarbetade distributionskanaler skulle lätt kunna inlemma BoneSupport. 

4) Neo Technology, Malmö. Grundat 2007. Jobbar med så kallade grafdatabaser, baserade på öppen källkod. Istället för tabeller lagras datan i grafnätverk, vilket ger snabbbare åtkomst i många tillämpningar. Riskkapital kommer från Sunstone och Conor Venture. I styrelsen sitter Nikolaj Nyholm, ex-VD i Polar Rose som även satt i styrelsen för Epista i Köpenhamn och har lång erfarenhet av att bygga bolag för uppköp.

5) Cognimatics, Lund. Grundat 2003. Växer starkt i kölvattnet efter Axis. Har utvecklat mjukvara för personräkning i den digitala videoströmmen. VD Rikard Berthilsson kommer från Matematikcentrum vid Lunds universitet och var en av grundarna till Decuma, som 2004 såldes till kanadensiska Zi. Till skillnad från den resan är Cognimatics byggt utan riskkapital, vilket förvisso talar emot ett uppköp inom snar framtid. Men kanske öppnar Axis själv plånboken?

Rapidus redaktion vill i sammanhanget också lyfta fram två bubblare:

* Bambuser. Superhajpat bolag utan tydlig affärsmodell. Sysslar med direktsändning av mobilvideo via webben.

* Airsonett. Har utvecklat en luftdusch som placeras över sängen hos astmapatienter. Första kunderna är på plats. Fragmenterad ägarbild med både små och stora investerare.

Hur det verkligen blir kommer framtiden att utvisa. Vi lovar att hålla örat tätt mot marken, även fortsättningsvis!

Kort sagt: Det är högsäsong för uppköp av skånska teknikföretag. Senaste månadernas spektakulära affärer har mycket gemensamt — och med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.