måndag 20 maj 2024

inloggad som

Ericsson och C Tech bygger mobilt betalningssystem

Telekomjätten Ericsson och lundaföretaget C Technologies har bildat ett gemensamt utvecklingsbolag, Iconizer.

Bolaget sökte strax före jul patent inom området betalningssystem. Ett möjligt utvecklingsområde är mobila betalningsystem, bekräftar Jan Ahrenbring, marknadsdirektör för Ericssons konsumentprodukter.

Varken Ahrenbring eller C Technologies VD Christer Löwgren vill i dag berätta närmare vad den nya idén går ut på. Bara ett fåtal personer är än så länge invigda i hemligheten.

— Det här är ett helt nytt sätt att tänka och vi vill absolut inte bjuda våra konkurrenter på idén, säger Christer Löwgren till Rapidus.

Klart är att Iconizers grundare tror starkt på företagets kommande produkter. Just nu rekryteras bland annat affärsutvecklare och ingenjörer och inom ett till två år kan Iconizer ha mellan 50 och 100 anställda.

Huvudägare i Iconizer är ett av entreprenören Christer Fåhraeus tidigare framgångsbolag, C Technologies, som har gjort succé med produkten C Pen. Ericsson är även delägare i C Tech och inblandade i bolagets utveckling av mobila tjänster kopplade till C Pen.

— Vi vill vara med och investera där det finns goda idéer och samtidigt stödja entreprenörsanda, säger Jan Ahrenbring på Ericsson. Han menar att investeringarna inte nödvändigtvis måste leda till framtida användning i Ericssons telefoner.

Hur mycket pengar Ericsson har satsat i C Technologies och Iconizer är hemligt, men det handlar om miljonbelopp. Trots det kommer Ericsson inte att vara ensamma om att få använda Iconizers produkt.

— Tanken är att den också ska licensieras till andra användare, säger Fåhraeus, som räknar med att kunna offentliggöra Iconizers uppfinning om ungefär två månader.

Fakta: Christer Fåhraeus

Entreprenören Christer Fåhraeus är 34 år och har en gedigen akademisk bakgrund. Han har läst matematik, fysik och påbörjat en avhandling i neurofysiologi vid Lunds universitet.

Fåhraeus står bakom fyra lovande tillväxtföretag, alla med säte i Lund. Förutom Iconizer och C Technologies är det Precise Biometrics och CellaVision.

C Technologies produkt, C Pen, är en datapenna som läser av och lagrar text. Pennan har rönt stora framgångar runtom i världen och vann i höstas ett prestigefyllt pris, European Society Technology Award, för bästa IT-baserade produkt.

Precise Biometrics har utvecklat en metod för identifiering via fingeravtryck. Idén går att använda såväl för att låsa upp dörrar som vid inloggning i datorer. I slutet av 1999 introducerades företaget på SBI-listan i Sverige.

CellaVisions affärsidé är att utveckla datorsystem för automatisk bildanalys av celler och cellförändringar. Huvudprodukten är en metod för att låta datorer kontrollera antalet vita blodkroppar.

Telekomjätten Ericsson och lundaföretaget C Technologies har bildat ett gemensamt utvecklingsbolag, Iconizer. Bolaget sökte strax före jul patent inom området […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.