”Vi tar aldrig bara ut pengar utan vi förbättrar bolagen operationellt”

Rapidus Jan Wifstrand har förberett ett fullt frågebatteri till riskkapitalbolaget EQT:s vice vd Lennart Blecher, och börjar följaktligen – med tanke på det aktuella läget – med det viktigaste: Borde inte EQT köpa Svenska Akademin för att styra upp och få institutionens verksamhet på rätt köl?

– Ja, varför inte, om vi får Nobelstiftelsen med sitt goda varumärke, så kan vi nog få ordning på den organisationen, svarar Lennart Blecher.

Bakom detta ligger en del allvar; EQT är ett riskkapitalbolag som går in och vid behov bygger om bolagens verksamhet. Lennart Blecher talar om långsiktiga planer, att stärka bolagens styrelser och ledningar med egna erfarna företagsledare hämtade ur EQT:s stab på runt 300 personer. Och enligt honom lämnar de efter sig betydligt starkare och lönsammare företag.

Jan Wifstrand testar Lennart Blechers påstående genom att ställa några kritiska frågor om riskkapitalbolag, om bilden av giriga, hänsynslösa klippare: överbelånar riskkapital vanligen bolagen för att senare plundra dem, samtidigt som deras fonder registrerats i skatteparadis?

– Nej, våra nya fonder sedan fem år tillbaka är alla registrerade i Europa.  Och vi tar aldrig bara ut pengar utan vi förbättrar bolagen operationellt, säger Lennart Blecher.

Han uppger att EQT sedan grundandet 1994 köpt runt 200 bolag, och att utvecklingen i de cirka 100 bolag som sålts varit i snitt – grovt räknat – en tioprocentig ökning per år av antalet anställda, omsättning respektive vinst.

Bland bolagen som genomgått förvandlingar under EQT-ägandet tas några exempel upp, bland annat Anticimex och Tampnet – som växt från ett litet norsk offshorebolag till ett världsomspännande kommunikationsbolag.

– Det man kanske normalt inte känner till är att många av svenskarnas pensionsfonder investerar i riskkapital, bland annat i EQT. Man måste lusläsa årsredovisningarna för att hitta detta. Skäms de? Det är lite som att tjuvröka, påstår Jan Wifstrand.

– De får mycket bättre förräntning genom att investera i oss, därför gör de det, svarar Lennart Blecher.

Sedan följer catwalk. Jan Wifstrand bjuder upp den oförberedde, men säkre Daniel Oelker ur publiken att visa sin klädsel. Han är klädd i en snygg Eton-skjorta, vilket såklart leder in samtalet på att bolaget som äger varumärket Eton sticker ut i EQT:s portfölj.

– Så ni tror även att företag som Eton kan förändras och ge er och övriga ägare en god avkastning? undrar Jan Wifstrand.

–  Det tror mina kollegor i alla fall, jag är inte ansvarig för just detta, säger Lennart Blecher leende.

Utöver EQT-satsningar har han gjort privata investeringar i Malmöföretag som Volito-koncernen och BIM Objects, en digital plattform för byggindustrin som Rapidus rapporterat om. Och han är också en hängiven Malmö FF-supporter.

– Man får väl säga ”tyvärr” just nu, säger han, varpå han med glimten i ögat avslöjar att han gärna köper hela MFF – tillsammans med Zlatan – så att de två kan styra upp verksamheten och få laget på topp igen.

– I er senaste fond, EQT VIII, som ni stängde nyligen har ni fått in 107 miljarder kronor, vilket är en ofantlig mängd pengar. Ni måste ha svårt att veta vad ni ska köpa, säger Jan Wifstrand och fortsätter med några investeringsförslag:

– Max IV i Lund. Redan i dag ser man på flygfoto att anläggningen är formad som ett Q. Varför inte bygga till några lador som tillsammans bildar EQT från luften? Eller Turning Torso, att köpa den motsvarar väl bara kaffepengar för er?

Skratt, men inga kommentarer från Lennart Blecher.

Text: Elisabet Ottosson
Foto: Kristoffer Lindblad

 

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: