söndag 24 november 2024

inloggad som

Här pumpar oljeshejken in pengar i Skåne

Kristian analys2Kort sagt: Förmögna affärsmän har blivit allt viktigare för utvecklingen av nya innovationsbolag. En av de allra rikaste investerarna är också en av de mest anonyma, trots att han är aktiv i ett tiotal skånska företag. Rapidus tittar i dag närmare på shejk Mohammed Al-Amoudis affärer i Skåne.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I samband med finanskrisen 2008 fick de traditionella riskkapitalbolagen allt svårare att hosta upp pengar till nya investeringar. Sedan dess har satsningarna på utvecklingsprojekt i tidig fas närmast sinat.

Rapidus har i ett flertal artiklar belyst den viktiga roll Aktietorget fått i Skåne för möjligheten att ta in nytt ägarkapital. I dag närmar vi oss en av affärsänglarna som hållit regionens teknikföretag under armarna senaste åren.

Nu kan väl Mohammed Al-Amoudi inte riktigt kallas affärsängel. Han är oljeshejk, industrimagnat, fastighetsägare, investerare och god för tusentals miljoner. Men han är också ett intressant exempel på en senior affärsman som inte bara har kulor, utan också en upptäckarlust och nu agerar allt mer i Skåne.

Sedan är det inte Al-Amoudi själv som far runt och träffar entreprenörer på Ideon, Medeon och andra håll. Hans engagemang sker via den mångfacetterade Midroc-koncernen och Malmöbaserade Västra Hamnen Fondkommission.

Mohammed Al-Amoudi själv ställer sällan upp på intervjuer. Han är född i Etiopien, enligt uppgift 1946, men har sedan 20-årsåldern sin bas i Saudiarabien. Al-Amoudi började investera i svensk industri på sjuttiotalet, men blev känd då han 1994 köpte OK Petroleum av svenska staten, KF och finländska Neste.

Ett par år senare bytte OK namn till Preem. Från att ha varit en veritabel vinstmaskin, tvingades shejken 2011 refinansiera låneportföljen på närmare 16 miljarder kronor. 2012 presenterades åter miljardöverskott.

Som klokt oljebolag försöker Preem också ta ett grepp på framtidens förnyelsebara bränslen. Bolaget jobbar med industrikoncernen Perstorp för tillverkning av rapsmetylester, som drivmedel för exempelvis bussar.

Vid sidan av detta rattar Al-Amoudi ett antal andra bolag runt om i världen, några av dem i Sverige. Enligt Forbes årliga genomgång av miljardärer var han i fjol Saudiarabiens näst rikaste man och nummer 65 i hela världen.

Al-Amoudi berättar för Forbes om sin syn på filantropi:

”Jag har haft lyckan att kunna uppnå en hel del under mitt liv, och har fått stöd från samhället för mina affärsprojekt. I gengäld tycker jag det är rätt att samhället får nytta av mina framgångar.”

Så talar inte bara Mohammed Al-Amoudi, utan de flesta av dagens framgångsrika affärsmän och affärskvinnor. CSR-trenden är här för att stanna, och vi kan konstatera att flera av shejkens skånska affärer ligger just inom områden med potential att förändra samhället.

Vid sidan av fastighetsbranschen märks satsningar på life science och transportsektorn. Om vi bortser från franchisenätet inom Preem, sysselsätter de skånska företag Al-Amoudi är engagerad i drygt 300 personer.

Glycorex, Lund
Har utvecklat en metod som möjliggör transplantation över blodgruppsgränser. 30 anställda och listat på NGM. Genomförde en nyemission i vintras där Al-Amoudi deltog. Innan transaktionen satt han på knappt tio procent av rösterna.

Crossborder Technologies, Trelleborg
Jobbar med lastpallar av lättmetall som ska vara mer effektiva vid transporter. En handfull anställda. Al-Amoudi med bolag äger knappt 40 procent.

Tigran Technologies, Malmö
Har tagit fram en typ av titalkorn för uppbyggnad av käkben. Tio medarbetare. Avlistades från Aktietorget i fjol. Som Rapidus berättade i veckan gick Al-Amoudi nyligen in med mer kapital för att hålla liv i verksamheten. I dag äger han nästan 60 procent.

Crunchfish, Malmö
Sysslar med teknik för geststyrning av mobiltelefoner och annan hemelektronik. Sjutton anställda. Shejken deltog i somras i en nyemission värd 20 miljoner kronor, och har cirka en tredjedel av kapitalet.

QGroup, Malmö
IT-veteranerna Mikael Kretz, Håkan Paulsson och Jon Carvells nya konsultbolag. I dag 75 anställda. Al-Amoudi sköt i höstas in fem miljoner kronor för expansion.

Microfluid, Lund
Har patent på en teknik för mätning av tunna filmer med laser och radiometri. Inga anställda. Enligt senaste uppgiften sitter Al-Amoudi på knappt en tredjedel av aktierna.

Reosense, Lund
Har byggt en vulkaniseringsmätare för gummiindustrin. Inga anställda.

Nilsson Special Vehicles, Laholm
Bygger om och säljer specialbilar som ambulanser och begravningsfordon. Ett 40-tal anställda. Shejken har ägarmajoritet.

Västra Hamnen Fondkommission, Malmö
Jobbar med corporate finance och har åtta medarbetare. Vd är Al-Amoudis kapitalförvaltare Oscar Ahlgren. Shejken är huvudägare i bolaget som i sin tur har ett delägande i Erik Paulssons Båstadtennis & Hotell AB.

Midroc Property Development, Malmö
Fastighetsbolag med fokus på Öresundsregionen och Stockholm. Äger bland annat kontorshotellet World Trade Center i Malmö. Har ett 50-tal anställda. Al-Amoudi är ensam ägare.

Mer Midroc — och så Preem
Ytterligare bolag inom Midroc är aktiva i Skåne, som Midroc Project Management, Midroc Real Estate och Midroc Alucrom. Tillsammans sysselsätter de cirka 100 anställda. Al-Amoudi är även delägare i Lindab Arena, hemmaplan för Rögle i Ängelholm. Preem har både säljare i Skåne och en depå i Helsingborg, med en handfull anställda, men mackarna drivs av franchisetagare och sysselsätter ett okänt antal.

Tidigare satt Al-Amoudi på en stor aktiepost i Peab. Han var också inne i forskningsbolaget Dermagen i Lund, som 2010 slogs ihop med Pergamum i Stockholm.

En av de mer lyckade affärerna i Skåne är annars medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg. Tillsammans med bland andra serieentreprenören Joachim Samuelsson finansierade shejken en resa som slutade med en mångmiljonexit 2012 till tyska Heraeus. Samuelsson och Al-Amoudi är i dag båda inblandade i Crunchfish.

En affär som inte gick lika bra är World Village of Women Sports.

Efter framgångsrika fastighetsprojekt som World Trade Center och nya mässbygget i Hyllie, gick Midroc för ett par år sedan in som räddande ängel i sportcentret som skulle byggas vid Kronprinsen. Investerare var sedan tidigare Dan Olofsson och Kent Widding Persson, men nu i december kom beskedet att högskolan inte ville vara med och planerna lades ner.

Mohammed Al-Amoudi har emellertid råd att ta lite risk — och framtidsprojekt är uppenbarligen viktiga i portföljen.

Av de cirka 4.500 personer som hans gigantiska företagsgrupp i dag sysselsätter i Sverige, finns bara en liten del i Skåne. Men för några av dessa projekt har det som är kaffepengar för Al-Amoudi varit helt avgörande för utvecklingen.

 

Kort sagt: Förmögna affärsmän har blivit allt viktigare för utvecklingen av nya innovationsbolag. En av de allra rikaste investerarna är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad