söndag 16 februari 2025

inloggad som

Catator knoppar av på nytt

I augusti tog Lundabaserade HeatCore in 6,6 miljoner kronor från bland annat Industrifonden för att kommersialisera en egenutvecklad värmeväxlare. Nu knoppar moderbolaget Catator av teknik för gasrening i ytterligare ett dotterbolag. Första kunderna är redan på plats.

Catators platina- och palladiumbaserade katalysatorer startar en oxidationsprocess som bryter ner illaluktande organiska föreningar som metan, vätesulfid och svavel i mer neutrala föreningar. Själva katalysatorn är utformad som ett nät istället för de keramiska block och kulor som annars är vanliga, vilket ger en kompaktare anläggning, enligt Catators grundare och storägare Tihamer Hargitai.

Efter att reningsaggregatet det senaste året hårdtestats av Lunds Energi och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp med goda resultat har tekniken lyfts ut i nybildade Deodoron International i Lund. Bland de första kunderna finns plastfabriken Scantube på Åland, som använder tekniken för att oxidera nafta från produktionen till koldioxid och vatten, samt Stockholmsbaserade Grace Organic, som säljer små kompostanläggningar till restauranger, livsmedelsbutiker och andra företag med matavfall.

— En av de första pilotinstallationerna har blivit såld till en Ica-butik här i Lund, säger Tihamer Hargitai.

Med emissionen i slutet av sommaren blev Industrifonden ägare till en tredjedel av aktierna i HeatCore. Även för Deodoron pågår diskussioner med potentiella investerare, uppger styrelseordföranden och tidigare Purac-vd:n Lars Gunnarsson. I dag ägs Deodoron helt av Catator, som via holdingbolaget Catex i sin tur ägs av Lars Gunnarsson, Tiahmer Hargitai, Fredrik Silverstand samt Smidmek Group i Småland. Det är hos Smidmek Group som produktionen av reningsanläggningarna sker.

Catator omsatte förra året 8,0 miljoner kronor med ett resultat nära nollan. Större delen av inkomsterna kommer från konsultuppdrag och kontraktsutvecklingsprojekt för uppvärmning och bränslecellssystem för el- och värmeproduktion i allt från ubåtar och tåg till förarlösa flygplan. Inräknat HeatCore och Deodoron sysselsätter företagsgruppen runt åtta anställda.

Erik Olausson

I augusti tog Lundabaserade HeatCore in 6,6 miljoner kronor från bland annat Industrifonden för att kommersialisera en egenutvecklad värmeväxlare. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.