måndag 20 maj 2024

inloggad som

Vinddriven gatlykta på väg mot marknaden

Första fasen av arbetet med en danskutvecklad gatlykta som är självförsörjande på energi tar slut i december. Kommersiella förberedelser är i full gång då inblandade företag och forskare från Danmarks Tekniske Universitet gör sig klara för nästa steg, som inkluderar fördelning av teknikrättigheter och bildandet av ett kommersiellt bolag. Under våren 2014 hoppas konsortiet bakom sätta upp minst nio prototyper av gatlyktan, som försetts med solceller och ett vindkraftverk i miniformat på toppen.

Fas ett har kostat 5,2 miljoner danska kronor, för fas två finns en ansökan på 18 miljoner danska kronor hos danska Energiföretagens stödprogram Elforsk samt Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.

— Inom två år räknar vi med att ha massproduktion av gatlyktan, säger projektledare Per Boesgaard från cleantech-samarbetet Gate 21.

Internationella investerare från bland annat England, Sydafrika och Karibien är också intresserade att få prototyper av gatlyktan. Projektgruppen ser därför optimistiskt på att få de flesta av de 18 miljoner som är sökta.

Arkitektfirman Henning Larsen Architects, känd från bland annat Köpenhamns Opera, har designat gatlyktan i samarbete med DTU, Philips Lighting A/S, DONG Energy, Alfred Priess A/S samt Köpenhamns kommun, Albertslunds kommun och Egedal kommun.

DTU har de senaste åren testat gatlyktan, vilken är självförsörjande på energi. Överskottet lagras i ett batteri som kan leverera elektricitet till lampan då solen inte skiner och vinden inte blåser. Gatlyktan är speciellt intressant att använda där det är dyrt att gräva ner elkablar.

Som jämförelse kan nämnas att en enda normal gatlykta i dag använder 690 kWh om året, vilket motsvarar 17 procent av en typisk dansk familjs årliga elförbrukning i ett radhus. Projektet kallas ”CopenHybrid – CO2-neutral byrumsarmatur”.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Första fasen av arbetet med en danskutvecklad gatlykta som är självförsörjande på energi tar slut i december. Kommersiella förberedelser är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.