tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Ljusning för skånska företagsaffärer

Den skånska marknaden för fusioner och förvärv är i det närmaste fastfrusen. Men den senaste tiden har isen börjat smälta, menar de regionala affärsjuristbyråer Rapidus talat med efter ett antal affärer där skånska teknikbolag varit inblandade. Senast i raden är Avail Intelligence, som i helgen köptes upp av Silicon Valley-baserade konkurrenten RichRelevance.

— Jag tycker att det börjat hända lite grann. Det är något bättre klimat för att få in kapital exempelvis från utlandet, säger Mikael Karlsson på Malmöbyrån Moll Wendén.

Han får medhåll av bland andra Ola Grahn, som basar över Setterwalls grupp för företagsförvärv och bolagsrätt i Malmö.

Ola_Grahn— Vi hade en markant nedgång som slog till efter årsskiftet. Det känns dock som att det börjat röra på sig under april och maj. Efter sommaren tror jag marknaden kommer bli bättre även om förvärvsprocesserna fortsatt kommer att ta lång tid att genomföra, säger han.

Flertalet byråer som Rapidus talat med pekar på att det framförallt är de industriella förvärven som kommit igång. De senaste veckorna har bland annat Anoto köpt ett brittiskt partnerbolag för 1,8 miljoner pund, Readsoft förvärvat Stockholmsbaserade Expert Systems för uppåt 60 miljoner kronor och Beijer Electronics köpt turkiska automationsföretaget Petek Teknoloji. Samtidigt har QlikTech lagt vantarna på niomannabolaget Ncom VA i Norrköping, vars verksamhet nu ska flyttas till Lund, och Doro köpt sin tyska distributör IVS för uppåt 17,6 miljoner euro.

I helgen blev ytterligare en affär klar, då Malmöbolaget Avail Intelligence köptes upp av amerikanska RichRelevance. Båda bolagen utvecklar teknik för att optimera visningen av varor på e-handelssajter efter besökarens tidigare köpbeteende. Personalstyrkan i Malmö ska nu utökas från dagens 20-tal anställda.

Rikard Azelius, managing partner på Vinge, menar att prislapparna pressats och att det nu finns en större framtidstro om vart omvärlden är på väg. Vinge, som redan är runt 50 jurister i Malmö och Helsingborg, ska nu anställa ytterligare fem.

Men även om vinden börjat vända är det ännu långt kvar till de glada dagarna innan finanskrisen. Moll Wendén, som tidigare var inblandad i ett 40-tal mindre och medelstora affärer varje år, är nu med i ungefär hälften så många. Och för Mannheimer Swartling, med ett 70-tal jurister i Malmö varav runt 20 arbetar med företagstransaktioner, har antalet affärer om året minskat från omkring 40 till 25-35 sedan 2011. Johan Herrström, managing partner på Lindahls Malmökontor, menar att det ännu står och väger.

— Magkänslan säger att vi har haft något mer projekt under inledningen av 2013 jämfört med 2012, men det är för tidigt att dra några större slutsatser, säger han.

Erik Olausson, Kristian Svensson och Joel Persson

Den skånska marknaden för fusioner och förvärv är i det närmaste fastfrusen. Men den senaste tiden har isen börjat smälta, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.