torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ljusning för skånska företagsaffärer

Den skånska marknaden för fusioner och förvärv är i det närmaste fastfrusen. Men den senaste tiden har isen börjat smälta, menar de regionala affärsjuristbyråer Rapidus talat med efter ett antal affärer där skånska teknikbolag varit inblandade. Senast i raden är Avail Intelligence, som i helgen köptes upp av Silicon Valley-baserade konkurrenten RichRelevance.

— Jag tycker att det börjat hända lite grann. Det är något bättre klimat för att få in kapital exempelvis från utlandet, säger Mikael Karlsson på Malmöbyrån Moll Wendén.

Han får medhåll av bland andra Ola Grahn, som basar över Setterwalls grupp för företagsförvärv och bolagsrätt i Malmö.

Ola_Grahn— Vi hade en markant nedgång som slog till efter årsskiftet. Det känns dock som att det börjat röra på sig under april och maj. Efter sommaren tror jag marknaden kommer bli bättre även om förvärvsprocesserna fortsatt kommer att ta lång tid att genomföra, säger han.

Flertalet byråer som Rapidus talat med pekar på att det framförallt är de industriella förvärven som kommit igång. De senaste veckorna har bland annat Anoto köpt ett brittiskt partnerbolag för 1,8 miljoner pund, Readsoft förvärvat Stockholmsbaserade Expert Systems för uppåt 60 miljoner kronor och Beijer Electronics köpt turkiska automationsföretaget Petek Teknoloji. Samtidigt har QlikTech lagt vantarna på niomannabolaget Ncom VA i Norrköping, vars verksamhet nu ska flyttas till Lund, och Doro köpt sin tyska distributör IVS för uppåt 17,6 miljoner euro.

I helgen blev ytterligare en affär klar, då Malmöbolaget Avail Intelligence köptes upp av amerikanska RichRelevance. Båda bolagen utvecklar teknik för att optimera visningen av varor på e-handelssajter efter besökarens tidigare köpbeteende. Personalstyrkan i Malmö ska nu utökas från dagens 20-tal anställda.

Rikard Azelius, managing partner på Vinge, menar att prislapparna pressats och att det nu finns en större framtidstro om vart omvärlden är på väg. Vinge, som redan är runt 50 jurister i Malmö och Helsingborg, ska nu anställa ytterligare fem.

Men även om vinden börjat vända är det ännu långt kvar till de glada dagarna innan finanskrisen. Moll Wendén, som tidigare var inblandad i ett 40-tal mindre och medelstora affärer varje år, är nu med i ungefär hälften så många. Och för Mannheimer Swartling, med ett 70-tal jurister i Malmö varav runt 20 arbetar med företagstransaktioner, har antalet affärer om året minskat från omkring 40 till 25-35 sedan 2011. Johan Herrström, managing partner på Lindahls Malmökontor, menar att det ännu står och väger.

— Magkänslan säger att vi har haft något mer projekt under inledningen av 2013 jämfört med 2012, men det är för tidigt att dra några större slutsatser, säger han.

Erik Olausson, Kristian Svensson och Joel Persson

Den skånska marknaden för fusioner och förvärv är i det närmaste fastfrusen. Men den senaste tiden har isen börjat smälta, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.