torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skarpt läge för Airecs utvecklingsprojekt

2013 blir ett händelserikt år för teknikbolaget Airec i Malmö. Efter ett flertal år i labbet ska två av bolagets utvecklingsprojekt testas i full skala ute i industrin.

Airecs värmeväxlare för gas och vätska används bland annat i flygplansturbiner och kylsystem. Men största delen av försäljningen kommer från så kallade Micro-CHP-system i tyska flerfamiljshus, där Airecs modul tar tillvara värmen i avgaserna från elproduktionen för att värma vatten.

Omsättningen ökade något under 2012 till knappt 28 miljoner kronor med ett fortsatt negativt resultat, uppger vd Sven Persson. Förlusten beror främst på att bolaget pumpat in pengar i sina två längst gångna utvecklingsprojekt, som nu nått kommersiell fas.

Det ena handlar om att använda Airecs teknik i kyldiskar i exempelvis livsmedelsbutiker och storkök. Med 500.000 kronor från Vinnovas Forska&Väx-program ska tekniken testas i full skala av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under året. Målet är att påvisa en 40-procentig reduktion av energiförbrukningen jämfört med dagens teknik.

Det andra projektet är Sven Persson betydligt mer tystlåten om då Airec i det fallet kommer agera underleverantör åt ett belgiskt företag med global närvaro. Projektet går nu in i kommersiell fas och lansering väntas under tredje kvartalet, i första hand i USA, uppger Sven Persson.

— Det handlar om en applikation av värmeväxlare för heta gaser. Vi räknar med att den kan ge oss intäkter på 50-100 miljoner kronor om året inom fem år, säger han.

Airec sysselsätter i dag elva anställda men ska rekrytera ytterligare ett par personer. Ägare är Industrifonden, tyska RWE Innogy Venture Capital, Teknoseed, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, en kinesisk och taiwanesisk distributör samt styrelsemedlemmar och delar av ledningen med Sven Persson i spetsen. Bolaget har just fått in den sista delen av de 30 miljoner kronorna i riskkapital som Rapidus tidigare berättat om. Sven Persson siktar på att det ska räcka tills bolaget gör positivt resultat någon gång under 2014.

Erik Olausson

2013 blir ett händelserikt år för teknikbolaget Airec i Malmö. Efter ett flertal år i labbet ska två av bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.