torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skarpt läge för Airecs utvecklingsprojekt

2013 blir ett händelserikt år för teknikbolaget Airec i Malmö. Efter ett flertal år i labbet ska två av bolagets utvecklingsprojekt testas i full skala ute i industrin.

Airecs värmeväxlare för gas och vätska används bland annat i flygplansturbiner och kylsystem. Men största delen av försäljningen kommer från så kallade Micro-CHP-system i tyska flerfamiljshus, där Airecs modul tar tillvara värmen i avgaserna från elproduktionen för att värma vatten.

Omsättningen ökade något under 2012 till knappt 28 miljoner kronor med ett fortsatt negativt resultat, uppger vd Sven Persson. Förlusten beror främst på att bolaget pumpat in pengar i sina två längst gångna utvecklingsprojekt, som nu nått kommersiell fas.

Det ena handlar om att använda Airecs teknik i kyldiskar i exempelvis livsmedelsbutiker och storkök. Med 500.000 kronor från Vinnovas Forska&Väx-program ska tekniken testas i full skala av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under året. Målet är att påvisa en 40-procentig reduktion av energiförbrukningen jämfört med dagens teknik.

Det andra projektet är Sven Persson betydligt mer tystlåten om då Airec i det fallet kommer agera underleverantör åt ett belgiskt företag med global närvaro. Projektet går nu in i kommersiell fas och lansering väntas under tredje kvartalet, i första hand i USA, uppger Sven Persson.

— Det handlar om en applikation av värmeväxlare för heta gaser. Vi räknar med att den kan ge oss intäkter på 50-100 miljoner kronor om året inom fem år, säger han.

Airec sysselsätter i dag elva anställda men ska rekrytera ytterligare ett par personer. Ägare är Industrifonden, tyska RWE Innogy Venture Capital, Teknoseed, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, en kinesisk och taiwanesisk distributör samt styrelsemedlemmar och delar av ledningen med Sven Persson i spetsen. Bolaget har just fått in den sista delen av de 30 miljoner kronorna i riskkapital som Rapidus tidigare berättat om. Sven Persson siktar på att det ska räcka tills bolaget gör positivt resultat någon gång under 2014.

Erik Olausson

2013 blir ett händelserikt år för teknikbolaget Airec i Malmö. Efter ett flertal år i labbet ska två av bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.