måndag 22 juli 2024

inloggad som

Skarpt läge för Airecs utvecklingsprojekt

2013 blir ett händelserikt år för teknikbolaget Airec i Malmö. Efter ett flertal år i labbet ska två av bolagets utvecklingsprojekt testas i full skala ute i industrin.

Airecs värmeväxlare för gas och vätska används bland annat i flygplansturbiner och kylsystem. Men största delen av försäljningen kommer från så kallade Micro-CHP-system i tyska flerfamiljshus, där Airecs modul tar tillvara värmen i avgaserna från elproduktionen för att värma vatten.

Omsättningen ökade något under 2012 till knappt 28 miljoner kronor med ett fortsatt negativt resultat, uppger vd Sven Persson. Förlusten beror främst på att bolaget pumpat in pengar i sina två längst gångna utvecklingsprojekt, som nu nått kommersiell fas.

Det ena handlar om att använda Airecs teknik i kyldiskar i exempelvis livsmedelsbutiker och storkök. Med 500.000 kronor från Vinnovas Forska&Väx-program ska tekniken testas i full skala av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under året. Målet är att påvisa en 40-procentig reduktion av energiförbrukningen jämfört med dagens teknik.

Det andra projektet är Sven Persson betydligt mer tystlåten om då Airec i det fallet kommer agera underleverantör åt ett belgiskt företag med global närvaro. Projektet går nu in i kommersiell fas och lansering väntas under tredje kvartalet, i första hand i USA, uppger Sven Persson.

— Det handlar om en applikation av värmeväxlare för heta gaser. Vi räknar med att den kan ge oss intäkter på 50-100 miljoner kronor om året inom fem år, säger han.

Airec sysselsätter i dag elva anställda men ska rekrytera ytterligare ett par personer. Ägare är Industrifonden, tyska RWE Innogy Venture Capital, Teknoseed, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse, en kinesisk och taiwanesisk distributör samt styrelsemedlemmar och delar av ledningen med Sven Persson i spetsen. Bolaget har just fått in den sista delen av de 30 miljoner kronorna i riskkapital som Rapidus tidigare berättat om. Sven Persson siktar på att det ska räcka tills bolaget gör positivt resultat någon gång under 2014.

Erik Olausson

2013 blir ett händelserikt år för teknikbolaget Airec i Malmö. Efter ett flertal år i labbet ska två av bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.