söndag 8 september 2024

inloggad som

Dansk råttfälla fast i svensk byråkrati

|  ,
|  

Trots att den redan blivit godkänd i Danmark och EU tog det 19 månader innan Wisecon fick börja sälja sin senaste högteknologiska råttfälla i Sverige. Först efter påtryckningar från EU-kommissionen får Anticimex ta in produkten på den svenska marknaden.

— Sverige är det mest besvärliga land som vi har gått in i hittills, säger Wisecons vd Preben Fritzbøger.

Wisecons senaste råttfälla avlivar råttor med en strömstöt, där strömmen genereras av solceller. För att få ta produkten till Sverige var Preben Fritzbøger tvungen att övertyga bland andra Naturvårdsverket och Jordbruksverket.

— Ingen ämbetsman i Sverige ville ta beslutet. Det är en innovativ produkt som är den första av sitt slag, det var deras problem. Om inte EU-kommissionen antytt att frågan kunde bli ett rättsärende skulle det ha tagit flera år, säger vd Preben Fritzbøger.

Flera svenska kommuner använder redan en annan råttfälla från Wisecon. Istället för ström används där små spjut som skickas ut från fällan vid tecken på rörelse i kloaken. Den varianten tog 17 månader att få godkänd.

2011 omsatte Wicecon 30 miljoner danska kronor. Bland ägarna finns halvstatliga Vækstfonden. I Norge, Frankrike och Spanien har bolaget byggt egna säljkontor men i Sverige sker försäljningen genom Anticimex.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots att den redan blivit godkänd i Danmark och EU tog det 19 månader innan Wisecon fick börja sälja sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.