fredag 17 maj 2024

inloggad som

Dansk råttfälla fast i svensk byråkrati

|  ,
|  

Trots att den redan blivit godkänd i Danmark och EU tog det 19 månader innan Wisecon fick börja sälja sin senaste högteknologiska råttfälla i Sverige. Först efter påtryckningar från EU-kommissionen får Anticimex ta in produkten på den svenska marknaden.

— Sverige är det mest besvärliga land som vi har gått in i hittills, säger Wisecons vd Preben Fritzbøger.

Wisecons senaste råttfälla avlivar råttor med en strömstöt, där strömmen genereras av solceller. För att få ta produkten till Sverige var Preben Fritzbøger tvungen att övertyga bland andra Naturvårdsverket och Jordbruksverket.

— Ingen ämbetsman i Sverige ville ta beslutet. Det är en innovativ produkt som är den första av sitt slag, det var deras problem. Om inte EU-kommissionen antytt att frågan kunde bli ett rättsärende skulle det ha tagit flera år, säger vd Preben Fritzbøger.

Flera svenska kommuner använder redan en annan råttfälla från Wisecon. Istället för ström används där små spjut som skickas ut från fällan vid tecken på rörelse i kloaken. Den varianten tog 17 månader att få godkänd.

2011 omsatte Wicecon 30 miljoner danska kronor. Bland ägarna finns halvstatliga Vækstfonden. I Norge, Frankrike och Spanien har bolaget byggt egna säljkontor men i Sverige sker försäljningen genom Anticimex.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots att den redan blivit godkänd i Danmark och EU tog det 19 månader innan Wisecon fick börja sälja sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]