söndag 24 november 2024

inloggad som

Jobba med nätverket — och rädda skånsk bioteknik

Kort sagt: BiotechBuilders samlade i veckan 120 av regionens tyngsta makthavare inom life science. Det skedde i Lund, som senaste åren sargats svårt av den industriella krisen.
Runt hörnet händer dock saker som kan verka i skånsk riktning — och just nätverk kommer att bli avgörande.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Skånsk life science har gått ur askan i elden. Astra Zenecas nedläggning kändes som ett slag i magen och även om stora förhoppningar sätts till ESS, Medicon Village och Max IV har ändå mycket gått på fel håll sedan 2010.

Bara i år har Active Biotech varslat 25 anställda i Lund. BioInvent drar in 21 tjänster och uppe i Helsingborg håller McNeil på att banta bort 100 jobb. För de mindre forskningsbolagen blir det allt svårare att hitta riskvilligt kapital.

Därför är det extra roligt att det danskgrundade nätverket BiotechBuilders håller fast vid sin Öresundsidé och valde Lund som mötesplats i år.

120 tunga beslutsfattare inom life science minglade i tisdags på Medicon Village, på temat ”Knowledge from a decade — recipe for future success”. På plats var bland andra Lundbecks vd Ulf Wiinberg, Symphogens vd Kirsten Drejer, Virogates vd Jakob Knudsen och Mette Kirstine Agger, chef för Lundbeckfond Ventures.

Idel danska namn, jag vet, men så var också den skånska uppslutningen usel. Speciellt med tanke på att detta jubileumsarrangemang hölls på gångavstånd från många av Lunds bioteknikföretag.

Bara en av tio var svensk — och det i en tid då Skåne mer än någonsin måste samverka med Danmark, som alltid varit den starkare sidan av Medicon Valley. Inte minst tack vare stiftelseägda storföretag som Novo och Lundbeck, som sluter kretsloppet genom att återinvestera i nya life science-projekt.

Och samtidigt som snaran dragits åt i Sverige har danska politiker kommit överens om en skattereform som ska få ned det totala skattetrycket med sju miljarder kronor. Effekten: 15.000 nya jobb.

Alla ser dock inte ut att få nytta av reformen.

För just bioteknikindustrin riskerar den att få direkt motsatt verkan. Experter varnar för att forskningsintensiva företag flyr landet, när möjligheterna till skatteavdrag för tidigare års förluster begränsas. Riskkapitalisten Sten Verland uttalade sig nyligen för Jyllandsposten och tror att många bolag framöver istället kommer välja att etablera sig i Malmö och Lund.

Helt plötsligt finns det alltså flera tunga incitament för samarbete, från båda håll.

För Danmark kan utvecklingen vara ett litet steg bakåt, men när alternativet är att ”fly” till andra sidan Sundet ser den totala bilden inte alltför illa ut. Både Skåne och Själland tjänar på ett tätare utbyte av kompetens, kapital och idéer.

Ett intressant exempel på fördelarna med etablering på båda sidor Sundet ser vi hos bioteknikbolaget Nuevolution. Verksamheten kretsar kring en teknik för att skapa molekylbibliotek för läkemedelsforskning. Sedan tidigare finns labblokaler i Köpenhamn, men i höst öppnar företaget även filial i Malmö eller Lund.

Främsta anledningen är att det blir lättare att knyta upp spetskompetens, förklarar vd Alex Haahr Gouliaev. Men det har också öppnat dörrar för finansiering.

Nuevolution tar in 80 miljoner danska kronor från i första hand svenska statens Industrifonden, följd av bland andra Köpenhamnsbaserade Sunstone Capital och SEB Venture Capital.

Lärdomen? Att det kan löna sig att gå över ån efter vatten.

Vi behöver samverka för att lösa bioteknikindustrins problem. I ett internationellt perspektiv är det som är bra för Skåne också bra för Själland, och vice versa. I framtiden kommer personliga kontakter och relationsskapande nätverk som BiotechBuilders vara en grundläggande förutsättning för framgång.

Kort sagt: BiotechBuilders samlade i veckan 120 av regionens tyngsta makthavare inom life science. Det skedde i Lund, som senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad